Поки — без розпуску, зате з розпустою

10.06.2008
Поки — без розпуску, зате з розпустою

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Опозиційні сили четвертий день потирають руки, радіючи виходу з лав коаліції двох народних депутатів. У Партії регіонів вважають, що після демаршу БЮТівці Ігоря Рибакова і «самооборонівця» Юрія Бута Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на найближчому засіданні Верховної Ради має заявити про припинення діяльності демократичної більшості. «У відповідності до Конституції Голова парламенту зобов’язаний офіційно оголосити про розпад коаліції на наступному пленарному засіданні парламенту. Адже Арсеній Петрович — економіст і юрист — він добре знає, чим 225 відрізняється від 226. І ми будемо наполягати, щоб спікер дотримався закону», — сказав учора «регіонал» Сергій Льовочкін.

А голова Партії регіонів Віктор Янукович заявив про те, що його сила веде переговори про формат коаліції у Верховній Раді. «Ми перебуваємо в переговорному процесі і в парламенті, і поза парламентом. Це не є таємниця. Обговорюються різні можливі конфігурації коаліції», — сказав Янукович в інтерв’ю Першому Національному телеканалу. Віктор Федорович, відчувши, що його постать знову набирає політичної ваги, констатував, що «де–факто коаліції давно вже немає, про це знають в суспільстві і в самій коаліції». Янукович бачить два варіанти розвитку подій: створення нової коаліції або ж дострокові вибори. За Конституцією, підставою для проведення перегонів може бути той факт, що в парламенті упродовж 30 днів не вдається сформувати коаліцію. Отож завдання «регіоналів» — підтвердити на юридичному рівні, що від п’ятниці коаліції не існує.

До речі, Віктор Янукович вважає, що наступні парламентські вибори мають проходити за відкритими списками. Мабуть, це свідчить про страх Януковича перед тим, що ахметівські кола знову переважать його в партії і поставлять у список більше своїх людей — про «холодний» конфлікт між «яструбами»–ідейниками і «голубами»–бізнесменами в Партії регіонів відомо давно.

У Партії регіонів розглядають можливість звернення до Конституційного Суду, аби він дав своє тлумачення щодо формування (і, відповідно, розпаду) коаліції. Натомість у Міністерстві юстиції запевняють, що де–юре коаліція таки існує. «Вихід одного–двох депутатів зі складу коаліції не приводить до її руйнування. Основними суб’єктами формування коаліції є фракції, а не окремі депутати», — заявляє заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко підтримує точку зору БЮТівця Корнійчука. Він не вірить у можливість створення іншої коаліції, зате допускає перспективу, про яку каже Партія регіонів. «Коаліція демократичних сил, уряд, БЮТ і «НУНС» працюватимуть у нинішньому форматі або ж будуть перевибори», — цитує лідера «Народної самооборони» «Інтерфакс–Україна».

Тим часом Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна — Народна самооборона» почали боротьбу за те, аби позбавити Рибакова і Бута мандатів, а відтак зберегти більшість у форматі БЮТ плюс «НУНС». Одначе імперативний мандат на парламентському рівні в нас не діє. Тому виключення Рибакова із виборчого списку Блоку Тимошенко чи інші кроки, до яких на сьогоднішньому з’їзді намагатиметься вдатися БЮТ, навряд чи допоможуть. Треба було думати раніше, під час складання кандидатських реєстрів. Тим більше що, як кажуть окремі БЮТівці, про ненадійність Рибакова казали ще торік. А, за даними сайту «Українська правда», Рибаков заплатив за своє депутатство керівникам блоку 4 млн. доларів.

«НУНС» намагатиметься зайти і з іншого боку. Народний депутат Роман Зварич повідомив, що з боку фракції розпочалася низка кроків, спрямованих на позбавлення Юрія Бута депутатських повноважень. «Нас цікавлять факти, що поки що не перевірені», — каже Зварич. Ідеться про можливі зв’язки колишнього російського військового з розвідувальними органами РФ, а також про те, що він ніби є громадянином сусідньої держави. «Якщо буде доведено, що Бут не відмовився від російського громадянства, це буде «залізобетонною» підставою для втрати депутатського мандата», — каже Зварич. У цьому контексті також цікаво, чому «нашоукраїнці» не переймалися плямами з біографії Бута раніше. Сам екс–росіянин ці звинувачення відкидає.