Кульгава коаліція

07.06.2008

Учора по демократичній коаліції було завдано серйозного удару. Двоє народних депутатів — Юрій Бут із «Нашої України — Народної самооборони» та Ігор Рибаков із Блоку Юлії Тимошенко — написали заяви про вихід із більшості та скерували їх до апарату Верховної Ради. Оголошуючи ці заяви, Арсеній Яценюк сказав, що в коаліції відбулася «певна зрада». «Не хотів би давати оцінок. Я єдине, що хочу сказати, — нехай ці люди спам’ятаються», — відзначив спікер. Одразу після цього оголошення заяв Голова ВР закрив засідання. «Розбір польотів» та пошуки відповіді на питання, як жити далі, продовжилися в кабінетах.

 

Бачили очі, кого у список брали

Зараз у коаліції залишилося 225 народних депутатів — це навіть номінально не більшість. Водночас вона не вважається розпущеною. «Коаліція продовжує існувати, тому що вона створювалася політичними силами, а не окремими депутатами, — каже в коментарі «УМ» народний депутат від «НУНС» Геннадій Москаль. — Вихід двох депутатів не може розвалити коаліцію. Інша річ, що тепер нам не вистачатиме голосів».

Геннадій Москаль називає вчинок Рибакова та Бута «гидкою зрадою». «Це зрадництво, яке, на жаль, притаманне українцям. Хто винен, що це одна з наших рис? Хто винен, що наша держава виховувалася на прикладі радянського героя Павлика Морозова? Не дивно, що так виховуються зрадники», — обурюється депутат.

До речі, щодо національних рис, то пан Бут не такий уже й українець. Він народився у Бахмачі на Чернігівщині, але паспорт громадянина України отримав у 2005 році. До того, як повідомляв свого часу сайт «Українська правда», Юрій Бут був громадянином Росії. Працював там у вельми специфічних установах — викладачем у Військовій академії ракетних військ стратегічного призначення і директором одного з підрозділів академії дер­жавної служби при президенті РФ, тобто може бути близьким до російських спецслужб.

Бут пройшов у Верховну Раду за квотою «Народної самооборони». Геннадій Москаль (він теж від «НаСа») каже, що Юрій йому відразу не сподобався. «Я казав Луценкові (лідерові «НаСа»), що цей чоловік не сьогодні, так завтра зрадить нас і перейде на бік Партії регіонів, — розповідає «УМ» Москаль. —Не знаю, чим керувалися вожді, коли брали його в список. Але відразу було видно, що Бут не підходить нам ні по духу, ні по ідеології».

У БЮТ у свою чергу нарікають на роботу Ігоря Рибакова. Народний депутат Олекса Гудима каже, що багато БЮТівців навіть не знають того Рибакова в обличчя. «Він не ходить на засідання фракції, його не побачиш у парламенті, — інформує «УМ» Гудима. — Ви добре знаєте, що в кожній фракції є кілька депутатів, які лишають картки, а самі не приходять. Рибаков належав якраз до таких».

Чиї будете, хлопці?

Вчинок БЮТівця Ігоря Рибакова та «НУНСівця» Юрія Бута — організований і погоджений. Це поза сумнівом. Але вони по–різному пояснюють свій демарш. Рибаков відзначив у своїй заяві, що вийшов із коаліції у зв’язку з «численними корупційними діяннями, сліди яких ведуть до вищого керівництва уряду». Зокрема, він скаржиться на контрабанду та роботу митниці, яку очолює соратник Тимошенко Валерій Хорошковський.

Юрій Бут наводить ширшу мотивацію. Він нарікає на те, що коаліція не виконує своїх обіцянок і перестала бути опорою для Президента. «Переконаний, що коаліція в її нинішньому вигляді, за очевидного домінування БЮТ, не є інструментом втілення політики глави держави», — вважає Бут. Він підкреслив своє право приєднатися до такого формату більшості, який дозволить «якомога ефективніше працювати в інтересах суспільства та держави».

Попри те, що Ігор Рибаков належить до фракції БЮТ, він підтримує добрі стосунки із главою секретаріату Президента Віктором Балогою, чого, до речі, не приховує. Народний депутат від Блоку Тимошенко Олекса Гудима переконаний: ці відносини, а також критичні випади Балоги проти коаліції свідчать про те, що за демаршем двох коаліціянтів стоїть глава СП. «Однозначно, за цим стоїть Банкова, — каже Гудима. — Ми знали про те, що будуть спроби розвалити коаліцію. Їм не вдалося зруйнувати коаліцію через рішення «НУНС», то вони стали висмикувати з коаліції по одному депутатові».

Проте сам Віктор Балога відмежовується від «демаршу двох». Учора, під час «дня відкритих дверей» у секретаріаті Президента, він заперечив, що коаліція розсипалася. «Я не чув, що розвалюється коаліція, — сказав Балога. — Для того, щоб розвалити коаліцію, необхідно зібрати фракцію і більшістю голосів прийняти рішення про те, що вони виходять з коаліції».

Прикметно, що коаліція втратила дві цеглини зі стін, які є найбільшою опорою уряду в парламенті, — БЮТ і «Народної самооборони». Режисер, який керував демаршем, діяв з особливим розрахунком. Адже звинувачення в розвалі коаліції сиплються не на «Єдиний центр» або інших любителів коаліцій у широких форматах, а на двох депутатів, які нібито проявили власну думку.

До речі, про «єдиноцентристів». Зараз вони виставляють себе як захисників коаліції і закликають Луценка та Тимошенко навести лад у своїх лавах, аби врятувати більшість.

Тим часом лідер опозиції Віктор Янукович заявив, що після вчорашнього виходу депутатів із коаліції треба прискорити переговори про формування нової більшості. «Чесно вам скажу, що для мене це не було несподіванкою, але ми жодного зусилля не доклали для того, щоб так трапилося. Принципово ми цього не робили», — каже лідер Партії регіонів. А його соратник Нестор Шуфрич не вірить у можливість створення коаліції «НУНС», ПР і Блоку Литвина.

У вчорашніх подіях слід виділити ще один нюанс. Минулого року, коли народні депутати почали одноосібно, без рішень фракції, йти з опозиції в «антикризову» коаліцію, до «Регіонів», Президент видав указ про розпуск Верховної Ради. Хто забув, то серед причин появи цього акта були і політична корупція, і спотворення вибору народу. Організатори вчорашнього демаршу чинять не ліпше за минулорічних «купців»...

 

ОЦІНКА

Президент Віктор Ющенко каже, що вихід двох депутатів із коаліції не є правовою підставою для її розпаду. «Коаліція дієздатна, вона продовжить свою роботу», — відзначив у своєму коментарі глава держави. Ющенко вважає, що цей випадок більше стосується організації відносин всередині фракцій. «Коли відбуваються такі процеси, швидше за все, вони пов’язані з тим, що народні депутати хотіли б бачити більш взаємно погоджену політику в тих чи інших питаннях», — вважає Президент.