Кошторис із поту і крові

05.06.2008
Кошторис із поту і крові

Глава Мінфіну Віктор Пинзеник на засіданні уряду не захотів говорити про бюджет–2009 публічно. (Фото УНІАН.)

Рушили! Вчора в Україні знову стартував бюджетний процес. Напередодні Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав закон, який уточнює доходи державного бюджету.

«Ми зараз маємо врегульовану ситуацію. Окрім... — Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко перед початком учорашнього засідання уряду, як завжди, зручно обперлася руками об стіл і надала своєму обличчю тривожного, але водночас доброго виразу (так вона робить завжди, коли намагається окреслити чергову больову точку). — Окрім питань блокування приватизації і доходів від приватизації». Чергова шпилька — у бік Конституційного Суду. «Все, що зробив суд, на мій погляд, абсолютно необґрунтовано і нечесно щодо бюджету і уряду, — на сьогоднішній день все це врегульовано», — так оцінила пані Юлія підсумки вівторкової роботи парламенту.

 

Спочатку ми вдаримо вас ось тут!..

Врегульовано, ясна річ, ненадовго. Будь–які зміни до бюджету загострюють протистояння усіх сторін цього процесу. Це правило. Тим паче, у нинішній, фактично передвиборчий, період, тим паче, коли Прем’єр вирішила не відтягувати, а одразу ж визначила точку наступу. За підрахунками Юлії Володимирівни, Кабмін сподівається на додаткових 20 мільярдів гривень. «І маємо право як уряд в консультаціях із місцевими органами самоврядування, із Верховною Радою розробити ще додаткові видатки». Якими будуть ці видатки, здогадатися неважко: «популістський», як його називають опоненти, уряд Юлії Тимошенко оперативно розробить нові соціальні видатки, роздаватиме їх від свого імені та пропагуючи свою турботу про народні маси.

Оскільки надмірна щедрість Кабміну роздмухує інфляцію, мов вітер тихе вогнище, інші владні структури будуть вимушені або якимось чином гасити цю пожежу, або виправдовуватися. І, відповідно, втрачати рейтинг у виборця, який свої додаткові 20 гривень розуміє значно краще, ніж абстрактні макроекономічні викладки. Аби не залишатися аутсайдерами, Банкова вдасться до контрнаступу. Як саме, невдовзі побачимо. Але, переконані експерти, «крові» навколо змін до бюджету проллється чимало.

Паралельно зі змінами до дер­жавного гаманця нинішнього року Юлія Володимирівна вже думає про день завтрашній — і готує бюджетну резолюцію 2009 року. «Вже проводимо консультації щодо концепції формування бюджету», — нагадала вона, додавши, що уряд не забув про цільові програми, які стануть його основою. Після цих слів Прем’єр повернулася до Віктора Пинзеника, свого улюбленого міністра фінансів: «Я хочу нагадати про нові підходи до формування бюджету–2009». Окрім цільових програм, це, за словами Юлії Тимошенко, нові міжбюджетні стосунки, зміна оплати у бюджетних установах тощо.

Очільник Мінфіну, якому передала слово Прем’єрка, чи то не захотів, чи то просто виявився не готовим говорити про такі речі публічно, на телекамери. «В робочому режимі? — трохи розчаровано перепитала його Тимошенко. — Добре». Після свого маленького конфузу Пинзеник міцно закусив палець правої руки і задумливо заглибився в папери. Тим самим викликав на себе «вогонь» репортерів — така поза міністра фінансів виявилася усім дуже фотогенічною.

Інформація про ревальвацію мільйони коштує

Юлія Володимирівна вчора не скупилася на компліменти самій собі. «Я хочу подякувати всім міністрам, Державній податковій адміністрації, Державній митній службі за те, що ми маємо такий результат, — бадьоро рапортувала Прем’єрка. — Уперше за п’ять місяців маємо прекрасний економічний ріст, ми сьогодні маємо темпи приросту валового внутрішнього продукту вже позитивні, на відміну від попереднього року. Ми маємо сьогодні зростання інвестицій в Україну і за рахунок детінізації всіх процесів на кордоні, а власне роботи програми «Контрабанді — стоп», ми отримали удвічі більше доходів у бюджет, ніж планували». Висновок Тимошенко: три кити економічного дива від її уряду — це — зростання ВВП, потужні інвестиції в Україну і детінізація економіки.

Експерти дивляться на ситуацію значно скептичніше. Насамперед, ревальвація гривні не залишить від економічного зростання каменя на камені. Падіння обсягів зростання ВВП внаслідок того, що гривня раптово подорожчала на 20 копійок, може, за різними оцінками, становити від 1,5 до 2,5 відсотка. Додайте до цього падіння виручки експортерів, які нині є основними донорами бюджету, збільшення імпорту (дешевий долар цьому сприятиме) на тлі вступу до СОТ, що може поставити певні галузі економіки на грань знищення, — і ви зрозумієте, що економічному зростання до «прекрасного» ще далеко.

Не надто весела картина і з інвестиціями. Той факт, що гроші заходять в Україну, ще не означає, що вони починають тут працювати. Адже поряд із традиційною економікою у нас чудово розвивається тіньовий сектор. Звичайно, підлеглі Юлії Володимирівни викорчовують його, як можуть. Але до повної і беззаперечної перемоги ще дуже далеко. Й інвестори, які чують розмову про ревальвацію, зазвичай чинять дуже просто: швиденько вкладають гроші в Україну при відносно слабкій національній валюті, а коли вона подорожчає — конвертують назад і швиденько повертають на батьківщину. У фінансистів є навіть спеціальний термін — «гарячі гроші». Як наслідок, зарубіжні країни отримають непоганий прибуток (20 копійок з одного долара — це, погодьтеся, не так вже й мало), поліпшують свої платіжні баланси. Україна ж має такі собі міні–потрясіння економіки та одноразовий відплив великого капіталу. Втім відплив капіталу завжди можна якось пояснити, на потрясінні економіки — заробити грошей, а якщо ще й домовитися з інвесторами про їхню подяку за сприяння... Словом, і на місці від подібних маніпуляцій, теоретично, можна щось одержати.

 

«ЧИСТІ РУКИ»
Уповноважений готовий заявити!

Юлія Володимирівна вирішила здійснити ще один безкомпромісний крок у боротьбі із ситуацією, якщо хтось в уряді раптом щось зробить не так: в Кабміні з’явиться уповноважений уряду з питань боротьби з корупцією. Цікаво, що тема ця не нова, перейняти європейський досвід планували вже давно, але спочатку структура Уповноваженого мала працювати у штаті Міністерства юстиції. Кабмін подумав: цей шпигун, мовляв, ходитиме тут без дозволу, а у випадку чого — шукай його через Мін’юст. А воно хоч і наша структура, але... Тож вирішили простіше: уповноважений підпорядковується Кабінету Міністрів, його призначають та звільняють за поданням Прем’єра, а діяльність забезпечує секретаріат Кабміну.

 

ПРИЗЕМЛЕНЕ
Хочеш відпочити? Запитай Павленка, як!

Більшість проблем, які потрапляють до записника Юлії Тимошенко, — стратегічні. Вчора до їхнього переліку віднесли і підготовку до літньої оздоровчої кампанії нинішнього року. «Шановні друзі, уряд, як завжди несе на собі навантаження підготуватися до літнього відпочинку людей», — пояснила свій інтерес Прем’єр. Відповідальним за те, щоби кожен із нас гарно засмаг і набрався вражень, призначили Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту.

Настав час, як вважає Прем’єр, думати про мости, дороги та іншу інфраструктуру — Євро–2012 на носі. Аби об’єднати інвестиційний потенціал приватних компаній і державні гарантії, у тому числі й державні фінанси, Кабмін розробив спеціальний законопроект — про державно–приватне партнерство. Учора його затвердив уряд, і кур’єр повіз документ до Верховної Ради, де його мають оперативно розглянути депутати.

Розглядали міністри також доопрацьований варіант Повітряного кодексу України. Прем’єр сподівається, що із його ухваленням хаосу у вітчизняних аеропортах стане менше. «Коли розхапали по шматках, незрозуміло взагалі, як функціонувало це господарство», — проявила свою обізнаність Юлія Тимошенко. Водночас говорили про розвиток морських портів — їх також чекають нові «правила гри» та стратегія розвитку до 2015 року. «На корупційній основі розхопили шматки портів без будь–якого бачення, як розвиватися мусить порт, як мусить функціонувати його господарство, — нагнітала Прем’єр і несподівано додала: — Я хочу подякувати Йосипу Вінському (міністр транспорту і зв’язку України. — Ред.)».

Про авторитет і, кажуть, вплив цього міністра на Прем’єра свідчить навіть такий маленький факт: Йосип Вікентійович — один із дуже небагатьох нинішніх урядовців, який відважується на самостійні коментарі пресі. Вчора від нього вимагали пояснень про ноу–хау «Укрзалізниці» — намір встановити «плаваючу» ціну квитків — залежно від часу і дня поїздки. Ще раз наголосивши, що це — європейський досвід, а ми його тільки впроваджуємо у себе, як усі білі люди, — він сказав: «Коли ви купуєте квиток в останню годину, створюєте напругу в касі», — керівник Мінтрансу виявився дуже турботливим шефом для квиткових касирів, але навідріз відмовився відповідати про якість залізничних послуг. «До чого тут комфорт?!! — він навіть злегка підвищив голос, але потім виправився, — до чого комфорт, коли йдеться про різні ціни — більші й менші?!!

* * *

...Коли Прем’єр уже попросила журналістів «із камерами на вихід» і зал майже спорожнів, вона, радісно посміхаючись, привітала міністра МВС Юрія Луценка із рішенням суду, який визнав його невинним у службових злочинах. «Всі міністри вас підтримували», — чи то констатувала, чи то натякала на щось Юлія Тимошенко. Юрій Віталійович винувато сяяв. «Шкода, такі кадри втратили», — бідкалися фотокори.