Перемир’я двох Ю?

04.06.2008
Перемир’я двох Ю?

Учора Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк і Віктор Ющенко нарешті підтвердили існування коаліції не словом, а ділом. (Фото Василя ГРИБА.)

Не сварилися, не билися, ніхто нікого не блокував, більше того — працювали! Хотілося вщипнути себе за вухо — переконатися, що це не сон, а справдешня Верховна Рада. Втім реалісти радили не надто тішитися зі злагодженої роботи коаліції, радісної усмішки Прем’єрки, безперешкодної промови Президента. Учора обставини склалися (а точніше, їх «склали») так, що блокувати роботу ВР було невигідно нікому. Завтра, та вже й сьогодні, ситуація може змінитися на 180 градусів. Залишається хіба сподіватися на те, що перемога здорового глузду протриває довше.

 

Встати, Суд прийшов

Для початку парламент відновив повноту своїх лав: замість вибулих у зв’язку з переходом на іншу роботу нардепів присягу склали одинадцятеро неофітів. Таким чином, коаліція знову стала повністю укомплектованою і здатною до результативних голосувань. Уже за якихось півгодини їй належало довести свою дієздатність «у бою»: на порядку денному стояв надзвичайно важливий для уряду і держави загалом закон, покликаний поповнити дохідну частину бюджету. Нагадаємо, раніше Президент скористався правом вето і повернув цей акт до ВР із деякими суттєвими поправками.

Однак перед розглядом цього питання Верховній Раді належало зробити ще дещо: привести до присяги трьох суддів Конституційного Суду. Раніше заради того, аби КСУ не був доукомплектований («білі плями» зяяли у квоті глави держави), деякі політичні сили були готові блокувати трибуну навіть під час запланованого виступу Президента з посланням до парламенту. Щоправда, тоді Блок Тимошенко називав як причину «блокади» необхідність ухвалення антиінфляційних законів. Зате представники Партії регіонів не приховували: якщо замість нібито незаконно звільненої з КС Сюзанни Станік за квотою Президента спробують призначити когось іншого, вони цього не допустять.

Цього разу біля президії було тихо й мирно, і Сергій Вдовіченко, Юрій Нікітін та Юрій Баулін без проблем склали присягу, офіційно набувши повноважень членів Конституційного Суду. БЮТівці, чия лідерка сиділа в ложі уряду, згодом називали цей трагічний для себе факт «остаточним переходом КС під контроль Банкової». Але виходу в них не було: хоч напередодні й ходили чутки, нібито «тимошенківці» планують змовитися з «регіоналами» й знову заблокувати президію, зробити це означало б «поховати» і закон щодо наповнення бюджету, і наступний у порядку денному закон про митний тариф — до речі, один із тих самих антиінфляційних, ухвалення якого так прагнув Кабмін.

Чому «змирилися» із програшем Станік «Регіони» — це вже інше питання. «Ми завжди керуємось державницькими інтересами і захищаємо Конституцію. Цього разу всі подання щодо призначення суддів КС були зроблені правильно, тож у Партії регіонів не було причин блокувати засідання», — натхненно пояснював Михайло Чечетов. «Ну ясно ж — домовилися з ким треба», — знехотя відповідали менш артистичні «регіонали». На уточнююче запитання лише махали рукою: мовляв, журналісти вже давно краще за них самих повинні знати, хто із ким у таких випадках домовляється.

Яценюк послав «Раду» на ферму

Далі робота пішла як по маслу: врахувавши всі правки Президента, коаліція дружно натиснула на кнопки, щоб ухвалити закон про внесення змін до деяких законодавчих актів... і в останню мить система «Рада» зависла. Як пояснив Голова ВР Арсеній Яценюк, усе через ті 11 карток нових депутатів, які щойно перед тим були зареєстровані в системі — щось, мовляв, не спрацювало. Після перезавантаження «Ради» довелося голосувати знов, і цього разу на табло висвітилося рівно 226 «за» — мінімальна кількість, необхідна для ухвалення рішення.

Попросивши передати закон на підпис главі держави, Яценюк у праведному гніві водночас закликав працівників технічного забезпечення комп’ютерної системи покласти на стіл заяви про звільнення: «Якщо не вміють працювати з комп’ютерами, хай на фермі працюють». Образив людей ні за що ні про що (із комп’ютерами й гірші речі трапляються), а тим часом, як натякнули «УМ» деякі обізнані джерела, це зависання врятувало коаліцію від «проколу»: подейкують, насправді під час першого голосування спрацювало лише 225 карток...

А завтра — новий день

Задоволений злагодженою роботою, Віктор Ющенко, як і обіцяв, підписав закон просто в залі і привітав приведення до присяги суддів Конституційного Суду, який вперше за 13 місяців нарешті запрацює повним складом. Після цього Президент і Прем’єр–міністр у супроводі «доброго господаря» Яценюка вийшли із сесійної зали в напрямку Кабміну й секретаріату, а журналісти взялися допитувати парламентаріїв, чи можна вважати події цього дня примиренням коаліції й чи надовго у ВР запанувала конструктивна робота.

«Ми сьогодні бачимо реанімацію здорової, ефективної коаліції, — констатував «НУНСівець» Роман Зварич. — Чи надовго це? Хотілося б. Але якщо цей мир протримається сьогодні до вечора, я буду дуже задоволений. А завтра буде новий день. І знову почнеться процес зміцнення коаліції. Думаю, він ще далеко не завершений».

«Коаліція міцна, як ніколи», — в один голос твердили й БЮТівці. Але одразу ж «уточнювали», як Анатолій Семинога: «Боротьба проти демократичної коаліції не завершилась». А Валерій Писаренко взагалі почав доводити: всі події у Верховній Раді й поза нею свідчать, що насправді вже фактично сформована... «широка коаліція» президентських сил із Партією регіонів.

«Думаю, що дуже серйозно на позиції деяких гарячих голів вплинули результати київських виборів, — пояснив перемир’я в коаліції представник Блоку Литвина Олег Зарубінський. — Декому, побачивши результати, довелося значно притлумити свої амбіції». Але скільки триватиме це «затишшя», пан Олег спрогнозувати не ризикнув...