НОВИНИ ПЛЮС

17.05.2008

Президент звернувся до депутатів через газету

Президент Віктор Ющенко оприлюднив своє щорічне послання до Верховної Ради через газету центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур’єр».

У зверненні він закликав політиків припинити політичне протистояння. На його думку, треба відкинути виборчі розрахунки, а у Верховній Раді «не повинно бути нездоланних суперечностей». У зверненні Президент приділив велику вагу і соціальній складовій. Глава держави закликав цього року погасити заборгованість із заробітної плати, а в 2009 році встановити розмір мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Він також звернув увагу на потребу продовжити пенсійну реформу: у 2009 році впровадити другий рівень пенсійної системи — накопичувальну, а з часом перейти до третього рівня — недержавного пенсійного забезпечення.

Заступник глави секретаріату Президента Оксана Слюсаренко на брифінгу повідомила, що цього року Ющенко вже не виступатиме в парламенті з посланням. «Як голова держави він виконав свій конституційний обов’язок», — пояснила вона.

Україна в СОТ

Від учора Україна є повноцінним членом Світової організації торгівлі. Вона стала 152м за ліком учасником СОТ. 16 травня минув місяць, відколи Президент підписав закон про ратифікацію протоколу про вступ до СОТ.

Шельфовий скандал

Компанія Vanсo Energy Company (США), яка через дочірню компанію Vanсo International Ltd. виграла перший відкритий конкурс і в жовтні минулого року уклала з Кабінетом Міністрів угоду про розподіл продукції, що видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, розкрила своїх стратегічних партнерів у проекті з розробки даної ділянки. Зокрема, окрім самої Vanco, фінансовими партнерами виступають «Донбаська паливно­енергетична компанія» («ДТЕК», фірма з системи Ріната Ахметова), Integrum Technodgies Ltd. (дочірня компанія австрійського холдингу) і Shadowlight Investments Ltd. (інвестиційна компанія російського бізнесмена Новицького), повідомив старший віцепрезидент Vanco Energy Company, член ради директорів Vanco Prickerchenska Ltd. Джеф Мітчел на пресконференції.