Чужі тут не платять

17.05.2008

Попри перемир’я в парламенті, конфлікт між Прем’єром і Президентом навколо Фонду держмайна триває. Питання зміни голови ФДМУ депутати вчора так і не розглядали, тож дефакто головна приватизаційна установа має двох керівників. Той Фонд, де в. о. голови — ставленик Юлії Тимошенко Андрій Портнов, учора через пресслужбу Кабміну оголосив, що конкурс із продажу пакету акцій ВАТ «Одеський припортовий завод» відбудеться 20 травня об 11.00 у Будинку уряду; у торгах візьмуть участь іноземні та вітчизняні інвестори, все буде прозоро для представників ЗМІ.

Сторона Валентини Семенюк, яку підтримує секретаріат Президента, вважає всі розпорядження Портнова, включно з цим, незаконними. Віктор Ющенко у своїй промові на початку засідання Ради нацбезпеки висловив обурення з приводу того, що «починаючи з квітня місяця конституційний орган — Фонд державного майна — не фінансується для ведення операційної діяльності. Я хотів би запитати — в цій країні працює закон чи Конституція?» «Я сподіваюся, ви захистите Конституцію, шановні Генеральний прокуроре і голово Служби безпеки», — додав Ющенко, звертаючись до керівних силовиків.

Натомість колишній керівник ФДМУ, а нині народний депутат від «НУНС» Олександр Бондар подає картину під іншим кутом: за його словами, Семенюк блокувала доступ до приміщення Фонду представникам Держказначейства, інкасаторів та касирів, які мали виплатити зарплатню співробітникам ФДМУ за розпорядженням Портнова. Бондар каже, що Семенюк розколює колектив Фонду, вимагаючи від підлеглих писати заяви про те, в кого вони хочуть отримувати кошти — у неї чи в Портнова, і «це цинічні, абсолютно протизаконні дії». В інтерв’ю сайту «Українська правда» призначений Кабміном в. о. голови ФДМУ підтвердив, що він особисто підписав усі платіжки на видачу зарплатні працівникам, і Держказначейство видало ці кошти.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окружний адміністративний суд Києва не допустив представника Фонду держмайна (того, що очолює Семенюк) до участі в судовому процесі за позовом уряду до Президента про припинення приватизації Одеського припортового заводу. Про це агентству «ІнтерфаксУкраїна» повідомив представник Кабміну у судовому процесі Володимир Пилипенко. «Своє рішення суд мотивував тим, що Валентина Семенюк­Самсоненко відсторонена від виконання обов’язків глави фонду, а її повноваження покладені на першого заступника глави фонду Андрія Портнова», — відзначив Пилипенко.