Кличко переможе не лише на ринзі,

15.05.2008
Кличко переможе не лише на ринзі,

Кличко і Джуліані біля Софії Київської. (Фото Укрінформ.)

Кілька днів у Києві перебував один із найуспішніших мерів США Рудольф Джуліані. Столиця України вразила «мера усієї Америки» — він був у захваті від Софії Київської та Києво–Печерської лаври. Із Києвом Джуліані знайомив Віталій Кличко. Нагадаємо, що авторитетний впливовий політик–республіканець, екс–голова «столиці світу» погодився стати радником Кличка як кандидата в мери Києва. Команда Джуліані в разі перемоги Віталія на виборах обіцяє допомогти новому київському голові інноваційними технологіями у розв’язанні дорожньо–транспортних проблем, оновленні інженерних комунікацій, поліпшенні системи управління містом.

Ньюйорківці обирали Рудольфа Джуліані мером міста двічі, у 1993 і 1997 роках. Він навіть став «Людиною року–2001» за версією журналу «Тайм» — саме Джуліані був тоді одним із головних героїв ліквідації наслідків терористичних атак на Америку. Візит авторитетного американця не залишився не поміченим найвищим керівництвом України. Питання залучення американських інвестицій в українську економіку з паном Джуліані обговорив Президент Віктор Ющенко.

Утім у Києві колишній мер Нью–Йорка волів більше говорити про проблему корумпованості нинішньої столичної влади. «Першим кроком Віталія Кличка на посаді мера Києва має стати оголошення війни корупції, — заявив Джуліані, презентуючи в готелі «Хаятт» програму розвитку Києва «Інвестиції у майбутнє», яку його компанія розробила на прохання Кличка. — Лише після перемоги над корупцією інвестиційний клімат в українській столиці стане сприятливим і підприємці вкладатимуть гроші в економіку Києва».

Сам Кличко вважає досвід Джуліані безцінним і каже, що той приїхав не агітувати, а саме запропонувати реформи для Києва. А щодо корупції, то фахівці Блоку Кличка проаналізували діяльність КМДА за останній рік і стверджують: за їхніми підрахунками, ринкова вартість київської землі та об’єктів інфраструктури міста, які пішли за безцінь різноманітним структурам, становить мінімум 85 мільярдів гривень. До бюджету міста з цієї суми пішли крихти, решта ж грошей осіла у кишенях ділків. Якби ці кошти розподілити між усіма киянами, від малечі до пенсіонерів, кожному дісталося б близько 25 тисяч гривень. «І ці суми ніяк не можна порівняти із тими подачками, які Черновецький кидає напередодні виборів пенсіонерам, малозабезпеченим та соціально незахищеним верствам населення», — цитує позицію Блоку Кличка УНІАН.

Віталій Кличко обіцяє після приходу до влади відновити справедливість і стверджує, що кияни зможуть додатково отримувати не по 100—200 гривень, а по кілька тисяч на рік. «Ресурси міста мають працювати на користь громади, а не купки осіб», — стверджує кандидат. І з цим погоджується і Джуліані, який став успішним мером саме завдяки подоланню корупції та викоріненню злочинності з вулиць Нью–Йорка. Поважний американець певен, що Кличко — один із найвідоміших у світі українців — приведе із собою нову команду людей, які розбудують Київ.

Спорт тут не завада, вважає Джуліані. Він навів приклади, коли люди, які не мали відношення до політики, стали успішними в цій сфері, — це, скажімо, його послідовник, нинішній мер Нью–Йорка Блумберг, а також Шварценеггер — актор, котрий став губернатором Каліфорнії. «Я думаю, Віталій має скористатися своїм авторитетом, здобутим у боксі. На цьому можна зіграти на користь Києва і всієї України. А я всіляко сприятиму йому в цьому», — зазначив Джуліані.

 

ДО РЕЧІ

Перед початком позавчорашньої зустрічі Рудольфа Джуліані з українським політикумом в готелі «Хаятт» сталася надзвичайна подія як для заходів такого рівня. Близько 16:08 в одному з кутків конференц–зали спрацювала пожежна сигналізація — перегрівся освітлювач, встановлений надто близько. Через це спрацювали захисні системи пожежогасіння. Кілька хвилин зі стелі бив фонтан, значна частина зали була залита водою.

Дмитро ШАМОНОВСЬКИЙ