Зі щитами й на щиті

14.05.2008

У Чернігові Блок Тимошенко пожвавив місцеве політичне життя кадровим скандалом, провівши днями «зразково–показову» чистку своїх лав. Бюро обласної організації ВО «Батьківщина» виключило з партії п’ятьох її високопоставлених функціонерів та депутатів. Зокрема, голову фракції БЮТ в обласній раді, першого заступника голови обласної організації Анатолія Богуша й голову фракції БЮТ у міськраді Світлану Глущенок. Також порушено питання про початок процедури відкликання їх зі складу депутатського корпусу.

Офіційну версію такої кадрової «атаки» озвучив на прес–конференції голова обласної організації ВО «Батьківщина», народний депутат від БЮТ Іван Куровський. За його словами, причина виключення згаданих осіб — «дії, несумісні з програмою та статутом партії». Зокрема з тим, що в Чернігівській області на рекламних щитах з’явилися плакати незаконного (забороненого судом), антиурядового та антинатовського змісту. І справа не просто в появі цих гасел, а в тому, що вони були розміщені на площах, які належать двом депутатам Чернігівської міськради від фракції БЮТ — підприємцям Віталію Грицю та Владиславу Кухарю. Їх теж позбавили партквитків. У деталі нардеп Куровський не вдавався, тож питання, як вигнані з партії «тимошенківці» могли вплинути на «стояння» бігбордів, залишилося нез’ясованим. Але, за словами Івана Куровського, це лише початок кадрового очищення чернігівської «Батьківщини», яке назрівало протягом багатьох років.

Варто зазначити, що прес–конференція проходила бурхливо, зал був заповнений як журналістами, так і опальними депутатами та їхніми прихильниками, котрі супроводжували відповіді Куровського сміхом та власними коментарями. Відразу після закінчення виступу парламентарія вони провели власну прес–конференцію. Світлана Глущенок запевняє, що справа не в антиурядовій рекламі. «Нема підтвердження, що саме фірма Кухаря та Гриця встановлювала ті бігборди. Рекламні площі — їхні, але вони не несуть відповідальності за них. Це складна «кухня». Антиурядові плакати друкувалися в Києві. Ми самі першими повідомили в центральний штаб про ці щити». За словами пані Глущенок, справжньою причиною групового виключення з партії стало небажання депутатів міської ради від БЮТ голосувати щодо земельних питань у Чернігові, бо це вигідно народному депутатові–БЮТівцю Олегу Ляшку та його приятелю, секретарю міської ради соціалісту Віталію Гольцю.