Чия то «оборона»?

14.05.2008

Голова партії «Єдиний центр» Ігор Кріль, який у парламенті входить до фракції «НУНС», звинуватив лідера «Народної самооборони», міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в тому, що він виконує завдання Блоку Тимошенко. «Луценко остаточно перестав бути самостійним політиком і є лише інструментом реалізації чужого сценарію задля розвалу коаліції та дискредитації Президента. Насправді за такими заявами лідера «Народної самооборони» стоїть БЮТ, який протягом тривалого часу шукає нових шляхів для розвалу коаліції. Цього разу — «чужими руками» — в середовищі своїх партнерів із блоку «НУНС», — заявив Кріль, коментуючи заяву Луценка про потребу звільнити главу СП Віктора Балогу.

Ігор Кріль відзначає: він давно помітив за партнерами по виборчому блоку, що вони «ситуативно» підігра­вали «провокативним» ініціати­вам БЮТ. «Але те, що трапилося цього разу, — це самопрезентація Лу­ценка як сателіта БЮТ», — обвинувачує Кріль, який узимку сам вийшов зі складу партії «Наша Україна» та віддалився від коаліції. Також Кріль додає, що Луценко зробив свою «антибалогівську» заяву для того, аби здобути підтримку на виборах до Київради.

Ще один «єдиноцентрист» Михайло Полянчич робить схожі висновки: «Пропозиція Луценка обміняти відставку глави секретаріату Президента Віктора Балоги на згортання Блоком Тимошенко своїх конституційних ініціатив свідчить про те, що він (Луценко) став черговим спікером «незручних думок» БЮТ у середовищі «НУНС». За словами Полянчича, подібним «БЮТівським спікером» у Партії регіонів є Нестор Шуфрич.

Сам Віктор Балога до вчорашнього вечора ще не коментував заклику Юрія Луценка. Водночас у його заяві перед учорашнім засіданням Верховної Ради була така теза: «НУНС» не підтримує деструктивну позицію БЮТівців (щодо потреби зміни Конституції), «принаймні в частині «Нашої України». Тобто натяк на союз «тимошенківців» і «Народної самооборони» Луценка як іншої частини блоку «НУНС» очевидний.

Дмитро ШАМОНОВСЬКИЙ