Блокада влади

14.05.2008
Блокада влади

Тепер спікера Яценюка в президію не пускає владна фракція — Блок Тимошенко. (Фото УНІАН.)

«Ноу–хау української політики», «президентські вибори по–українськи», «абсурд», «клініка» і навіть «параноїдальна шизофренія» — яких тільки визначень не давали нардепи, причому з усіх без винятку фракцій, учорашнім подіям у Верховній Раді. Блокування парламентської президії більшою частиною нібито правлячої нібито коаліції — це й справді картина, гідна пензля Далі. Але «підкилимна» частина українського політикуму настільки багатошарова, що залишає далеко поза конкуренцією навіть фантасмагоричні сюжети великого іспанського художника. І поки творці складних політичних лабіринтів намагаються не заблукати у власноруч заплутаних ходах, із нас уже, здається, сміється увесь світ. Принаймні саме таке враження складалося вчора під час споглядання представників іноземних місій в Україні, які приїхали до парламенту послухати виступ Президента, а натомість побачили трибуну, заблоковану проурядовою фракцією. Хоч як вони намагалися ховати іронічні посмішки за дипломатичними виразами облич, за державу перед ними було прикро.

 

Чиє тут «свинство»?

Звісно, «блокатори» мали поважні причини для своєї поведінки, дивної з точки зору коаліційної логіки. Щоправда, дещо плуталися у свідченнях. Одні представники БЮТ запевняли, що блокують президію через кадрові проблеми в керівництві Фонду держмайна та Антимонопольного комітету. Мовляв, Блок Тимошенко наполягав, аби ці питання стояли на порядку денному першими, а вийшло інакше. Саме про таку причину потенційного «страйку» «тимошенківці» попереджали й напередодні. Однак уже вчора зранку голова фракції Іван Кириленко, пояснюючи, чому БЮТ окупував трибуну й президію, підперши кріслами двері, через які зазвичай заходить Голова Верховної Ради, заявив: «блокада» триватиме, доки на розгляд парламенту не буде поставлений... пакет антиінфляційних заходів. Щоправда, «кадрове» питання, про яке йому нагадали здивовані журналісти, Кириленко теж назвав «принциповим». Але вже, виходить, у другу чергу.

Тож згодом деякі не попереджені БЮТівці самі не знали, що казати про причини блокування. Власне, багато хто з них узагалі опускав долу очі й намагався якомога швидше втекти від диктофона чи камери, бо ж ситуація таки не з приємних. Інші «тримали обличчя» й шукали натхнення в ненависті до секретаріату Президента, а то й більше. Скажімо, Володимир Бондаренко на запитання «УМ», чи вважає він нормальним блокування трибуни частиною влади, відповів: «Та це взагалі маразм насправді! Але я не винен, що нам такий Президент попався». «Те, що сьогодні робить Ющенко, залишаючи фактично представників старої влади на ключових посадах (у Фонді держмайна, наприклад), — хіба це не означає руйнування коаліції»? — поцікавився Бондаренко. Втім руйнувати коаліцію БЮТ навіть не думає, запевнив пан Володимир. І додав: «Якщо сьогодні в лобовому протистоянні ставити на передній план послання Президента, відкидаючи натомість антиінфляційні закони — це свинство».

Психіатр би плакав від радості — така багата клієнтура

Представники «НУНС», роздратовані поведінкою своїх партнерів по коаліції, відповідали на це, що перешкоджати посланню Президента — це в будь–якому разі навіть більше, ніж свинство. І що про антиінфляційні заходи треба говорити після ухвалення нового бюджету, який уряд обіцяв іще до 1 квітня, але й досі на розгляд парламенту не запропонував. А про порядок розгляду законопроектів, ухвалення яких прагне кожна з фракцій коаліції, взагалі вже все було домовлено раніше.

Тим часом «регіонали», які ще зранку єхидно цікавилися в БЮТівців, чи не принести їм, бува, повітряні кульки, скрушно похитували головами й коментували «це неподобство». «Коли опозиція блокує парламент проти влади, то це логічно. Коли влада блокує проти влади — це абсурд! — дивувався Тарас Чорновіл, згадуючи юнацьке захоплення психіатрією: — Покійний австрійський психіатр Юнг, мабуть, поставив би тут діагноз «параноїдальна шизофренія». Було б чесніше, якби вони (БЮТ) пішли у відставку з Кабміну, назвалися опозицією й критикували Президента досхочу».

Колега Чорновола по фракції Сергій Льовочкін пояснював поведінку «тимошенківців» тим, що їхня лідерка «прагне піти у відставку з посади Прем’єр–міністра і робить для цього все можливе». Адже тоді леді Ю буде значно легше, не чекаючи, поки внаслідок інфляції та політичних ляпсусів на кшталт учорашнього блокування знизиться досі високий рейтинг, «офіційно» включитися в президентську кампанію. Бо, на думку «регіонала», Тимошенко розглядає й такий варіант, хоч не проти внаслідок зміни Конституції стати повноважним «канцлером», а не без­правним Президентом.

Чиї яйця більші, або Яка гра — справжня

До речі, як натякнули «УМ» джерела в політраді Партії регіонів, саме в проблемах із ухваленням «Юлиної Конституції» і схована істинна причина вчорашнього блокування роботи парламенту. Раніше між БЮТ і ПР існувала домовленість про те, що одразу після виступу Президента з посланням парламент спільними зусиллями двох найбільших фракцій створить конституційну комісію, а згодом і ухвалить БЮТівський проект Основного закону. Однак після понеділкового засідання політради «Регіони» нібито повністю відкинули такий варіант, тобто не захотіли брати участь у чужій (Юлиній же) грі. Зрештою, у них же є свій варіант Конституції, який хоч і говорить про перехід до переважно парламентської моделі правління, все ж від БЮТівського значно відрізняється. «Можна, звісно, сказати, що яйце страуса схоже на перепелине, але ж ми з вами розуміємо, що це таки різні речі», — «пояснив» відмінності Льовочкін.

Цей несподіваний «відкат» ситуативних партнерів, імовірно, і спричинив блокування БЮТ, розгубленого зміною «награної» комбінації.

А Верховна Рада вчора так і не запрацювала. Попросивши у народу вибачення за поведінку політиків, спікер Яценюк закрив фактично не розпочате засідання. В кулуарах знову заговорили про те, що єдиним виходом із патової ситуації в коаліції є великий загальний «круглий стіл».

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Віктор Ющенко,
Президент України:
«Дострокових виборів не буде»

— Сьогодні стався безпрецедентний випадок, коли коаліційна більшість, яка несе відповідальність за роботу українського парламенту, приступила до його блокування. Що заважає після послання Президента заслухати ті закони, про які дехто говорить з фракції БЮТ? Але ніякої ініціативи ніхто не вносить. Очевидно, за тим, що відбувається сьогодні в парламенті, стоять інші цілі. Це не проблема антиінфляційних заходів. Я не ставлю зараз за мету відкривати наміри та думки. Хотів би лише сказати, що та сила, яка не виступає за політичну стабілізацію в українському парламенті, виступає проти національних інтересів.

...Я розумію, що сьогодні дуже актуальним серед певних політичних сил стало питання проведення дострокових парламентських виборів. На що я хочу сказати категоричне «ні!». Посилилась циркуляція думок щодо переформатування коаліції. На що я хочу сказати категоричне «ні!». Коаліція сформована. Вона взяла на себе відповідальність за поточний стан у державі. Вона цю відповідальність повинна нести.

Юлія Тимошенко,
Прем’єр–міністр України:
«Я більше не мовчатиму»

— Ми не відійдемо від трибуни, поки не будуть прийняті три антиінфляційні закони. Чотири місяці я жодного слова, навіть жодного погляду не зробила такого, який би дав сумніви, що ми не підтримуємо Президента чи коаліцію. Але увесь цей час іде повне блокування роботи уряду, повне нехтування антиінфляційними законопроектами, які внесені до Верховної Ради нашою політичною командою, йде повний саботаж з боку «губернаторів». Я більше не буду спостерігати за тим, як розчиняються в повітрі ті лічені гривні і копійки людей, що з’їдаються інфляцією внаслідок того, що борються з урядом, зі мною особисто, готуючись до наступних виборів Президента. На сьогодні для нас альтернативи демократичній коаліції немає. Але я починаю діяти, і діяти достатньо жорстко. Я робитиму все для того, щоб подолати негарні процеси в політиці, які інспіровані винятково боротьбою за майбутні президентські вибори. Уряд сьогодні працює на результат, а ні на які чергові вибори.

Арсеній Яценюк,
Голова Верховної Ради:
«Ми не опустимо руки»

— Не треба мені керувати ні з Банкової, ні з Грушевського. Ми самостійно в стінах парламенту розберемося. Я зроблю максимум усього, щоб парламентські сили виконували ті основні функції, які на них покладені українським народом. Мені соромно особисто, і, знаєте, інколи навіть руки опускаються, але це не та ситуація. Руки ми не опустимо... За відповідальність треба відповідати. В тому числі й персонально, і політичними силами.

На жаль, перманентні політичні кризи, які існують протягом усього періоду української незалежності, часто–густо переходять у стадію загострення. Сьогодні ми є свідками такого ще одного загострення. Добре, що парламент уже готовий до таких політичних конструкцій і, як правило, не було ситуації, з якої ми не знаходили виходу. Думаю, що і ця ситуація раніше чи пізніше розв’яжеться. Так держава не може працювати, так країна не може розвиватися. Ми деградуємо політично та економічно як всередині країни, так і на зовнішньому фронті.

Віктор Балога,
голова секретаріату Президента:
«БЮТ виявив публічну зневагу до інститутів влади»

— БЮТ, прагнучи протягти кон’юнктурне, корисливе рішення про зміну керівництва Фонду держмайна, через блокування парламентської трибуни виявив публічну зневагу до інститутів влади — Президента та Верховної Ради — і глумливо розтоптав право мільйонів виборців почути главу держави. Рада має працювати, це рішуча суспільна вимога. Блокуванням парламенту під прикриттям гасел, благородних за формою, але брехливих за змістом, БЮТ кидає зухвалий виклик усьому суспільству. Це неприпустимо.