Один плюс два

14.05.2008
Один плюс два

Олександр Дараган здобув путівку на Олімпійські ігри, перемігши чемпіона світу–2006. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

У нинішньому олімпійському циклі перепустки до Пекіна українським «греко–римлянам» даються як ніколи важко. Після чемпіонату Європи право виступити на Олімпіаді отримав лише запоріжанин Олександр Хвощ (категорія до 66 кг). Але минулої неділі скарбничка нашої збірної поповнилася ще двома ліцензіями.

На кваліфікаційний турнір у Римі команди мали можливість заявити по одному спортсменові в кожній категорії. Путівки до Китаю отримували призери змагань. У вазі до 84 кг наші надії виправдав досвідчений Олександр Дараган, якому вітчизняні фахівці надали перевагу перед Болатом Абдуллаєвим і Василем Рачибою. Свою головну сутичку маріуполець виграв у 1/8 фіналу, коли змусив капітулювати чемпіона світу–2006 єгиптянина Мохамеда Абд Ель–Фата. Поступившись потім у півфіналі «незручному» темношкірому французові Мелоніну Нумонві, Дараган без зайвих ускладнень здолав словака Аттілу Баткі у сутичці за третє місце і став повноправним учасником Олімпійських ігор.

Але найбільше здивував — не лише Україну, а й весь світ боротьби — 19–річний Олег Крьока (до 96 кг). У перших трьох сутичках запоріжанин не залишив шансів жодному зі своїх суперників, у тому числі й дворазовому призеру чемпіонатів Європи шведу Джиммі Лідбергу. Але, очевидно, затративши багато сил, поступився у півфіналі болгарину Калояну Дінчеву. Зате в дуелі за «бронзу» Крьока створив сенсацію, взявши гору над чинним олімпійським чемпіоном, семиразовим чемпіоном Африки Карамом Габером з Єгипту.

Таким чином українці здобули вже загалом три олімпійські ліцензії. Останній шанс поповнити число учасників Ігор–2008 ще в чотирьох категоріях випаде нашим борцям класичного стилю 23—25 травня у сербському містечку Нові Сад.