Сицилія на сніданок, Мілан на вечерю

14.05.2008
Сицилія на сніданок, Мілан на вечерю

Милуватися морськими пейзажами гонщикам на «Джиро» ніколи.

Минулих вихідних у Палермо взяла старт одна з трьох найпрестижніших гонок професіоналів — «Джиро д’Італія». Італійська багатоденка відбувається вже 91–й раз, трохи поступаючись за цим показником славнозвісному «Тур де Франс» (95–й старт у цьому році), але випереджаючи «Вуельту» (63). Упродовж трьох тижнів спортсмени мають подолати близько 3500 км, починаючи з острова Сицилія. Завершаться перегони роздільним, 21–м за ліком, етапом у Мілані в перший день літа. Загалом організатори запланували провести чотири «розділки», причому лише одна з них проходитиме по рівнині, решта ж — у гористій місцевості.

На цьогорічну «Джиро» заявилися 22 команди (218 гонщиків). Захистити титул переможця спробує італієць Даніло Ді Лука з команди «LPR Брейкс». До числа фаворитів, крім нього, відносять переважно італійців — Джилберто Сімоні («Серраменті»), Ріккардо Рікко («Саньєр–дюваль»), Франко Пелліцотті («Ліквігас»), олімпійського чемпіона–2004 Паоло Беттіні («Квік степ»), а також минулорічного переможця «Тур де Франс» — іспанця Альберто Контадора («Астана») та росіянина Дениса Меньшова («Рабобанк»).

Чимало шансів проявити свої спринтерські здібності на шести рівнинних етапах отримають австралієць Роббі Макюен («Сайленс–лотто»), Стюарт О’Грейді (CSC), німці Ерік Цабель («Мілрам») і Роберт Фостер («Геролштайнер»), білорус Олександр Усов («AG2R ла Мондіале»), британець Марк Кевендіш («Хай роуд»). Крім того, 37–річний Цабель за відсутності титулованого італійського спринтера Петаккі (у нього грип) виконуватиме функції капітана «Мілрам».

«Астані» — команді, створеній на казахстанські гроші, але зареєстрованій у Швейцарії, — тривалий час не надсилали запрошення на «Джиро». Давалося взнаки відлуння минулорічних допінгових скандалів із гонщиками цієї «стайні» на «Тур де Франс». Та все ж наявність у команді таких гучних імен, як Контадора, американця Лейфаймера (обидва торік виступали з українцем Ярославом Поповичем за «Діскавері ченнел»), німця Кльодена зробили свою справу, й «Астана» їде дорогами Італії.

Боси нової команди Поповича, бельгійської «Предіктор лотто», вирішили, що галичанину слід поберегти сили для «Тур де Франс». Тому цього разу Ярослав не виступатиме в країні, де мешкає його сім’я. Україну на італійських перегонах представляє лише Юрій Кривцов із «AG2R ла Мондіале».

На першому етапі командну «розділку» виграла «стайня» «Сліпстрім» на чолі з американцями Крістіаном Ванде Вельде й Дейвідом Забріськи. Другий відрізок протяжністю 207 км фінішним спуртом підкорив італієць Ріккардо Рікко, випередивши на останніх метрах Ді Луку.

Третій етап також відбувся на Сицилії — між містами Катанія й Мілаццо. 221 км більшість гонщиків подолала загальною групою. А тріумфував Даніеле Беннатті з «Ліквігас», котрий на кілька сантиметрів випередив Цабеля. Кривцов фінішував 64–м.

На «Джиро» вже трапилося кілька завалів. Для кількох гонщиків цьогорічні змагання вже завершилися через травми.

У генеральній класифікації після трьох етапів попереду йде Франко Пелліцотті, який і виїде в рожевій майці лідера на четвертий відрізок — уже на півдні італійського «чобота». Лише секунду йому програє Ванде Вельде й сім — Ді Лука. Кривцов — на 148–й позиції з відставанням від Пелліцотті в 12 хв. 36 сек.