У Страсбурзі Тимошенко висловилася за парламентську республіку

17.04.2008

Учора, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко висловилася за те, щоб у нашій державі постала парламентська республіка. «Нам потрібно зробити розмежування функцій влади і зробити Україну традиційною парламентською республікою, як це характерно для європейських держав», — цитує слова Тимошенко «Українська правда». Прем’єрка вважає, що така республіка має переваги над «монополізованими системами влади». Водночас пані Юлія зазначає, що сама посада Президента та його всенародні вибори мають залишитися.

Ще один месидж Тимошенко в Страсбурзі: якщо в Україні будуть вносити зміни до Конституції, то треба, аби в цьому обов’язково брала участь Верховна Рада. «Ми би хотіли провести зміни в конституційний спосіб через парламент, через отримання більшості в парламенті», — каже керівник уряду, заперечуючи ідею зміни основного закону лише через референдум.

Юлія Тимошенко висловилася за впровадження імперативного мандата і переконувала, що в українських умовах це прийнятна норма. Також вона сказала, що виступає проти підвищення виборчого бар’єра.

На брифінгу з президентом ПАРЄ Луїсом Марією де Пуч Тимошенко виступила з проханням, аби Європа допомогла Україні в проведенні нової політичної реформи.

Крім виступу перед депутатами, Тимошенко мала зустрічі з генсеком РЄ Террі Девісом, керівником групи Європейської народної партії Люком ван ден Бранде, керівниками політичних груп ПАРЄ тощо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк виступає проти переходу України до парламентської форми правління і каже, що найоптимальніший варіант — поєднання парламентських та президентських важелів. «Парламентсько–президентська республіка на даному етапі розвитку України є єдиною вірною відповіддю на сучасний розвиток держави. Вдосконалюємо органи місцевого самоуправління, приймаємо законопроекти, які проводять децентралізацію і закриваємо тему», — заявив учора Яценюк.