Тернополяни проти «деревлянізації»

10.04.2008

6 квітня цього року на Театральному майдані в Тернополі члени громадської організації «За справедливу Батьківщину!» провели антикримінальний мітинг. Тема заходу — зупинити протиправні дії депутата Верховної Ради Василя Деревляного. Прецедентом мітингу стала заборона Тернопільського міськрайонного суду проводити збори вищезгаданої організації в палаці культури «Березіль» від 4 квітня 2008 року. Підставою для судового засідання був лист УМВС України в Тернопільській області (від 04.04.2008) міському голові, де зазначалося: «Під час проведення 06.04.2008 року в ПК «Березіль» зборів, готуються провокативні дії, що можуть призвести до масових порушень громадського порядку, створити загрозу життю та здоров’ю їх учасників, зокрема, запрошених народних депутатів, депутатів місцевих рад, а також жителів та гостей міста».

Серед виступаючих на мітингу були присутні депутати місцевих рад, голови районних організацій БЮТ, відомі діячі Тернопільщини. Нічого неправомірного у виступах та діях мітингувальників не було. Вони закликали усіх присутніх вирішувати наболілі питання і проблеми методами, які не суперечать Конституції та чинному законодавству України. Зокрема Наталія Михно — голова районної організації «Батьківщина» — зазначила: «Варто звернутися до Закону України «Про статус народного депутата України» і по кожному пункту довести професійну непридатність пана Василя. Вихід із ситуації завжди є! І громаді під силу це зробити!».

Останній тиждень для ГО «За справедливу Батьківщину!» виявився гарячим на події. З’явилися перші потерпілі, зокрема депутат Тернопільської міської ради Ігор Побер постраждав від невідомих нападників. «Декілька днів тому, виходячи з будинку, де мешкаю, побачив, що лобове скло мого автомобіля розбите. Я викликав наряд міліції, вони знайшли у салоні автомобіля записку: «Це тільки початок!». А через день у місцевій пресі (газети «Місто» і «Вільне життя». — Авт.) опубліковано інтерв’ю із Василем Деревляним, у якому він говорить з приводу наших зборів: «Я все ж сподіваюся, що контролюючі структури зупинять цей фарс, інакше в той день ми повторимо в Тернополі 1997 рік, не зважаючи ні на що». Хочу нагадати, що 1997 рік у нашому місті відзначився низкою замовних убивств, які досі не розкриті. Заявляю, що я колишній чемпіон світу, і подібні дії мене не лякають. Я підтримую своїх колег–підприємців, які сьогодні потерпають від утисків Василя Деревляного!» — наголосив Ігор Побер.

Представники районних осередків БЮТ у Тернопільській області зазначили, що під час виборчих кампаній Василь Деревляний за критику і незгоду з його думкою виключав із членів партії, чинив тиск. Зокрема, пані Ганна Стефанюк із Бучача заявила: «На підтримку мітингу сьогодні з Бучача приїхало 60 осіб. Проте слідом за нашими мікроавтобусами їхав член політбюро БЮТ, який мав завдання — переписати всіх людей у бусах і подати цей список Василю Деревляному».

Відомий тернопільський політичний діяч Ярослав Демидась також висловив свою позицію: «Я обурений тим фактом, що не дозволили зібратися в «Березілі». Сьогоднішнє віче організували люди підприємливі, які є представниками українського бізнесу, які бажають творити чисту українську політику. У багатьох виступаючих є наївні надії, що в Києві не знають, хто такий Деревляний. Я і ще двоє моїх колег говорили про дії і вчинки пана Василя із Юлією Володимирівною. І я наголошував під час цієї зустрічі, що перебування Деревляного на посаді голови обласного осередку БЮТ на Тернопіллі — це втрата голосів на наступних виборах. Проте Василь Тимофійович заручився підтримкою багатьох впливових політиків із БЮТу в Києві і зумів за допомогою їхнього авторитету вплинути на думку Юлії Тимошенко. Я маю надію, що Юлія Володимирівна прислухається до нас і прийме правильне рішення щодо Василя Деревляного як недостойного бути народним депутатом і головою обласного осередку!».

Під час Тернопільського майдану 6 квітня всі присутні одноголосно визнали діяльність Василя Деревляного незадовільною. Насамкінець присутні на мітингу прийняли резолюцію, яка складалася із семи пунктів, серед яких: зняття депутатської недоторканності, зняття пільг депутатам усіх рівнів, очищення партійних рядів БЮТ від криміналу та інші.

Василь СІРИЙ