Кращі за Голлівуд

19.03.2008

Ініціатором і засновником цього фестивалю став Київський національний університет культури і мистецтв. Конкурсна програма створена для кожного напряму: «дизайн одягу» (конкурсанти представлятимуть роботи на Конкурс одного плаття та Конкурс колекцій), «дизайн середовища» (змагаються проекти житлових, громадських приміщень, ландшафтного дизайну), «графічний дизайн та реклама» (представляють дизайн–розробки упаковки, плакату, фірмового стилю, WEB–дизайну та анімації). Як сказав ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський, конкурс проводитиметься окремо для школярів та випускників шкіл і окремо для студентів–дизайнерів. Переможці отримають премії в розмірі п’ять тис. доларів, три тис. доларів і тисячі доларів. Кращих дизайнерів серед випускників шкіл зарахують у КНУКІМ на безкоштовну форму навчання, а студенти матимуть нагоду декілька місяців постажуватися в європейських школах дизайну. «Ми плануємо фестиваль молодих дизайнерів зробити щорічним. Зараз я веду переговори з Німеччиною, Францією, Росією, і наступний фестиваль вже буде міжнародним. У мене є мета — бути кращими за Голлівуд, бо наші діти найталановитіші. Вже з наступного року з факультету дизайну ми зробимо інститут дизайну», — каже Михайло Поплавський.

У журі будуть відомий російський кутюр’є В’ячеслав Зайцев та українські метри — Михаїл Воронін і Олександр Гапчук, а також викладачі КНУКІМ — відомий архітектор і дизайнер Віктор Анісімов, співорганізатор українських тижнів моди Ірина Каравай, мистецтвознавець Катерина Гамалія, ведучий дизайнер будинку моделей «Хрещатик» Олена Журба, дизайнери Ірина Гардабхадзе, Ліана Білякович, декан факультету дизайну Тетяна Кротова, скульптур Олексій Степанов і голова журі — ректор КНУКІМ Михайло Поплавський.

З квітня для учасників заплановано проводити майстер–класи провідних фахівців міжнародного рівня в галузі дизайну з питань сучасних методик проектування одягу, об’єктів середовища, графічного дизайну, прогнозування моди, матеріалознавства, маркетингу та менеджменту fasion–бізнесу.

«Наш фестиваль молодих дизайнерів подібний до інших. Конкурсанти шиють сукні , розробляють проекти будинків, представляють рекламу... Але де в чому ми все ж таки унікальні. Щоб узяти участь в інших фестивалях, треба внести грошовий внесок. У нас же участь безкоштовна. Будь–яка дитина з будь–якого села чи міста може надіслати на нашу адресу свою роботу. Матеріали, представлені на конкурс, ми розмістимо в каталозі учасників, що вийде до початку фестивалю», — констатує Ліана Білякович.

Фестиваль стартує 18 квітня. Урочиста церемонія нагородження переможців відбудеться 20 травня в Українському домі.