Наловили «бронзи»

19.03.2008
Наловили «бронзи»

Дарина Юшко й Ксенія Сидоренко в Ейндховені отримали по три бронзові медалі. (Фото Рейтер.)

У нинішньому році континентальна першість з водних видів спорту, яку з 13 по 24 березня приймає Ейндховен, має особливий характер, оскільки за чотири з половиною місяці більшість її учасників стартуватиме на Олімпійських іграх. Дехто, вже маючи путівки до Пекіна, пробує сили в колі гідних суперників, а декому за ліцензію на Ігри ще треба поборотися. Причому конкуренція спостерігається не лише між представниками різних країн, а й між партнерами по збірній.

До Голландії приїхали атлети 42 європейських країн, які сперечаються за 54 комплекти медалей: 40 — у плавців, 10 — у стрибунів у воду, 4 — у синхронному плаванні. Першими свою програму в понеділок увечері вичерпали «водні художні гімнастки».

 

Прорив «синхроністів»

Напередодні змагань наш державний тренер із синхронного плавання Олена Пригунова сподівалася, що її підопічні нарешті вперше в історії незалежної України пізнають смак медалей. Два роки тому в Будапешті українки зупинилися за крок до нагород у всіх номерах програми. І слова фахівця справдилися аж тричі.

Щоправда, треба визнати, що значною мірою цьому посприяла відсутність у трьох номерах програми росіянок — фавориток будь–яких турнірів. Причиною цього стала хвороба лідерів команди, двох Анастасій — Давидової та Єрмакової. Відсутність чемпіонок Олімпійських ігор, світу й Європи не стала трагедією для Росії, оскільки путівки до Пекіна–2008 розігруватимуть у китайській столиці за місяць.

В усіх чотирьох видах програми на п’єдестал сходили представниці лише чотирьох країн. У солісток росіянка Наталія Іщенко, піднявшись на друге місце, фактично перекрила шлях до медалей нашій Дарині Юшко, котра стала четвертою. А от в інших видах порядок сходження на п’єдестал не мінявся: Іспанія, Італія, Україна.

У неділю ввечері перші медалі Україні принесла вісімка дівчат у групових вправах: харків’ян­ки Да­рина Юшко, Ксенія Сидоренко, Ольга Кондрашова, Галина Хмельницька, Надія Бе­режна, донеччанки Ганна Багірова й Анастасія Чепак та миколаївчанка Юлія Мар’янко. Наймолодшій у збірній, Кондрашовій, у цьому році виповнюється 18, а найбільш досвідчена — 23–річна Юшко.

Імовірно, досвід допоміг Юшко в парі з Сидоренко здобути «бронзу» в турнірі дуетів. Дівчата не змогли втрутитися в боротьбу іспанок та італійок, проте й грекиням, які стали четвертими, шансів на третю позицію не надали.

Також третім місцем завершилися для українок позавчора ввечері командні змагання в комбінації. До вісімки медалісток у групі додалися киянка Ольга Шевчук і 16–річна донеччанка Інга Гіллер.

«Сенсація» від Клочкової

Учора свою програму в Ейндховені відкрили стрибуни у воду й плавці. Неприємною несподіванкою ранкових запливів став лише 12–й результат на дистанції 400 м комплексом олімпійської чемпіонки Яни Клочкової (4.50,36), що не дозволило киянці кваліфікуватися до фіналу. А от інший представник столиці, Сергій Фесенко, з сьомим часом подолав попередній етап на 400 м вільним стилем.

Великим представництвом відзначилися українці в перших стартах на
50 м батерфляєм. Рекорд­смен Європи броварчанин Сергій Бреус і мешканець Дніпропетровська Андр­ій Сердинов у півфінал пройшли з третім і п’ятим часом відповідно, а от Сергій Адвена й Артем Пронь завершили змагання з 20–м і 28–м результатами, відповідно.

А от із квартету наших брасистів до півфіналу 100–метрівки не пробився лише молодий Андрій Коваленко. Олег Лісогор, Ігор Борисик і Валерій Димо продовжують шлях до вирішальних запливів, показавши третій, четвертий і восьмий час. Запоріжанка Ірина Амшеннікова й 15–річна (!) Ксенія Григоренко з Миколаєва кваліфікувалися з попередніх стартів із п’ятим і дев’ятим результатом. Найбільше занепокоєння у тренера нашої збірної Івана Сівака викликала «чоловіча спина». Що й підтвердили невтішні виступи Андрія Олійника й Романа Шудренка на 100 м (25–та й 42–га позиції).

Учора ввечері за перші комплекти медалей боролися Фесенко та наші чоловіча й жіноча четвірки в естафетах 4х100 м.