Інтрига з НАТО

30.01.2008
Інтрига з НАТО

Юлія Тимошенко з єврокомісаром Бенітою Ферреро–Вальднер.

Великою інтригою дводенного візиту українського Прем’єр–міністра до Брюсселя було таке: зустрінеться Юлія Ти­мошенко з генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером чи ні? У програмі візиту її, однієї з підписантів славнозвісного «листа трьох», така зустріч не значилася. Втім учора один із дорадників Тимошенко у питаннях зовнішньої політики віце–прем’єр Григорій Немиря повідомив «Українській правді», що «наприкінці свого візиту Юлія Тимошенко повинна зустрітися з генсеком НАТО». Спершу така зустріч не планувалася, підтвердив Немиря, позаяк не збігалися графіки роботи українського Прем’єра та натовського очільника, «однак на ранок вівторка вдалося погодити графіки, і зустріч Юлії Володимирівни заплановано під завісу візиту до Брюсселя».

Утім про наміри України приєднатися до Плану дій про членство, а відтак і вступити в Альянс, йшлося і на іншій важливій зустрічі — з президентом Європарламенту Гансом–Гертом Поттерінгом. «Україна має право приєднатися до НАТО, і це не мусить зашкодити її відносинам із Росією», — заявив президент Європарламенту після переговорів із Тимошенко.

Титульною ж сторінкою візиту глави уряду була євроінтеграція. Юлія Володимирівна запевняла кожного свого візаві: «Я свято вірю в європейське майбутнє України й іншого шляху не бачу... Хай мені хтось покаже інший шлях — я буду дуже здивована». Прем’єр–міністр пообіцяла «виконати всю «домашню роботу» — для здійснення в державі необхідних для цього економічних реформ. Але й наполягала на зустрічних кроках ЄС. Так, на переговорах із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу Тимошенко запропонувала почати консультації про безвізовий режим між ЄС та Україною.

Під час візиту Тимошенко агітувала високих представників ЄС за диверсифікацію енергопостачання, в тому числі через Чорне море. Зокрема, виступаючи перед комітетом у закордонних справах Європарламенту, вона заявила про намір уряду побудувати разом із ЄС новий газогін «Білий потік», який поєднає країни Центральної Азії — Азербайджану та в перспективі Ірану — із державами Союзу. Нагадаємо, що ідею такого газопроводу розробляв саме уряд Тимошенко: в «перше пришестя», у 2005 році.