Строковикам захотілося «дембеля»?

30.01.2008

Парламентський «ступор» породив у політикумі дискусію про нові дострокові вибори до Верховної Ради. Опозиціонери охоче експлуатують цю тему, аби висвітлити труднощі діяльності керівної коаліції. «Я не виключаю нових парламентських виборів. Але це будуть вибори одночасно з президентськими», — заявила представниця Партії регіонів Ганна Герман під час інтернет–конференції на сайті «Главред». За словами депутатки, ініціаторами цих виборів можуть бути і «регіонали».

Справді, останнім часом Верхов­на Рада не може працювати через «антинатовське» блокування. «Якщо влада не буде піклуватися про інтереси наших виборців на Сході й у Криму, у Центрі; якщо будуть утискати права російськомовних громадян України; якщо будуть вести Україну шляхом, з яким не згодна більшість її народів; якщо будуть гробити економіку України і розпродувати її багатства; і якщо в нас не буде інших важелів впливу на цю владу — ми не виключаємо дострокових парламентських і президентських виборів», — пояснила Герман.

Цікаво, що лідер «НУНС» В’ячеслав Кириленко висловився про готовність його політичної сили до дострокових парламентських виборів. Натомість Голова Верховної Ради, висуванець «НУНС» Арсеній Яценюк відкинув ідею нових дочасних виборів. «Я не бачу сьогодні взагалі підстав говорити про дострокові вибори», — відзначив він. Яценюк додав, що нескінченні виборчі кампанії нашкодять країні, і «Болівар цього не витримає».

У передчасні парламентські вибори не вірить і народний депутат від БЮТ Олекса Гудима. В коментарі «УМ» він зазначив, що вважає цю тему штучною. «В нас є дані опитувань. Вони не були опубліковані, але ми користуємося ними в парламенті, — розповів нардеп. — На тлі цих даних розмови депутатів із фракції Партії регіонів виглядають нелогічними, бо якби щось сталося і відбулися позачергові вибори, то, як свідчать опитування, демократична коаліція на цих виборах отримала б переконливу більшість».

Олекса Гудима також відзначає, що для проведення виборів не існує законних підстав. Та й «регіонали», на його думку, не змогли б повторити минулорічний вчинок депутатів із БЮТ і «НУНС», які добровільно склали свої повноваження.

Загалом, політологи додають, що, за Конституцією, Верховна Рада, обрана на дострокових виборах, не може бути розпущена протягом одного року.