«Квадратів» вистачить на всіх?

30.01.2008
«Квадратів» вистачить на всіх?

Впустити кота до нової квартири мріють мільйони українських сімей. (Фото Укрінформ.)

Чотиривідсоткова іпотека — великі гроші для великих міст

Про те, що уряд забезпечить видачу кредитів терміном на 25—30 років під 4—6% річних на житло заявила Юлія Тимошенко. Як пояснила очільник Кабміну, встановити низький відсоток можна завдяки роботі іпотечної установи, яка залучатиме дешеві гроші через рефінансування комерційних банків, і спеціальні правила, що не дозволятимуть «накручувати» зайві кошти при поверненні кредитів. «Паралельно з цим ми починаємо програму комплексної перебудови житлових мікрорайонів, де є «хрущовки», старі й аварійні будинки. Наша мета — дати людям житло, яке вони зможуть купити в розстрочку», — заявила Прем’єр–міністр.

Ці слова викликали бурхливе обговорення. Дехто з експертів навіть припустив, що зазначена ініціатива леді Ю стане тим гаслом, з яким вона збирається перемогти на виборах Президента у 2009 році. У секретаріаті Президента квартирні ініціативи уряду назвали маломожливими. «Я не знаю, як можна на сьогоднішній день забезпечити 4—6–відсоткове кредитування за рахунок іпотечних установ... Нині таке кредитування здійснюється під більш як 10 відсотків. Незрозуміло, яким чином іпотечна установа в сьогоднішніх умовах зможе взяти ресурс 3—5%, щоб потім перетворити його у 4—6%», — зазначив заступник глави секретаріату Олександр Шлапак.

Наразі неможливою або лише частково можливою назвали ініціативу Кабінету Міністрів і у Верховній Раді. За словами заступника голови парламентського Комітету з питань будівництва та голови президії Будівельної палати України Володимира Поляченка, видавати кредити на житло під 4—6 відсотків сьогодні можна лише в невеликих обсягах. «Ідея іпотечного кредитування з такою ставкою нині можлива, але тільки в містах, де доходи більші, ніж у районних центрах. Банки кредитують під 15%. 4—5 відсотків — це кредит, який потрібно віддати. Таким чином, десь 10% комерційному банку має компенсувати іпотечна організація. Це великі гроші — приблизно 25 мільярдів», — зазначив він.

Солідарні з паном Поляченком і в банках. «Питання не в тому, чи виконуватиметься таке рішення уряду. Незрозумілим залишається, яким чином і хто відшкодовуватиме різницю відсоткової ставки, під яку кредити видаються наразі, і ту, що ініціює Кабмін і яка явно на сьогодні є нижчою за ринкову», — сказала в коментарі «УМ» начальник відділу зв’язків із громадськістю банку «Фінанси та кредит» Наталія Нападовська.

«Доступне житло» для середніх доходів

Зі своїми пропозиціями, як вирішити квартирне питання, виступили і представники секретаріату Президента. Вони настільки аргументовані, що, складається враження, уряд, який поки що не представив власного бачення іпотечного кредитування під низькі відсотки, просто на декілька днів випередив Банкову. Згідно з програмою «Доступне житло», яку ініціює Президент Ющенко, найбільше навантаження у вирішенні квартирного питання має бути покладене на органи місцевого самоврядування. А її реалізація можлива лише у тих містах, мери яких зможуть провести через сесії міськради рішення про безоплатне виділення ділянок і безоплатний підвід до них комунікацій.

«У подальшому ми бачимо три категорії житла. Соціальне будуватиметься винятково за кошт держави — для пенсіонерів, інвалідів і людей з малим достатком. Верхня планка — так зване елітне житло для комерсантів, які самостійно і будуватимуть його. І, нарешті, середній прошарок — саме про нього йдеться у програмі «Доступне житло». Завдання мера — разом із громадою організувати певну селекцію і спільно дійти згоди, кому яке житло виділяти. Той, хто зуміє виконати це, й отримає підтримку держави у вигляді 30 відсотків оплати будівництва коштом держбюджету та надання субсидій», — зазначив Олександр Шлапак.

А вже вчора під час наради з питань будівництва доступного житла Віктор Ющенко доручив керівникам Нацбанку, комерційних банків та іпотечних структур спільно з Мінфіном протягом десяти днів напрацювати механізм забезпечення кредитами українських громадян у рамках програми «Доступне житло». Президент зазначив, що у держбюджеті на 2008 рік для забезпечення соціальним і доступним житлом передбачено 2,7 мільярда гривень.

Віктор Ющенко нагадав, що в черзі за житлом стоїть 1,3 мільйона українців. А тому підкреслив, що програма «Доступне житло» спрямована насамперед на дві третини громадян із середніми доходами, які не мають за сьогоднішнім законодавством практично жодної перспективи вирішити житлові проблеми власним та державним коштом. Відтак глава держави доручив правоохоронним органам застосувати запобіжні заходи, щоб не допустити шахрайства як з коштами людей, так і з коштами держави. А парламент, на його переконання, має звернути увагу на важливість ухвали закон про зняття невиправданих пільг у наданні житла. «Як відмежуватися від надання безплатного житла високопосадовцям чи тим категоріям, для яких це є питанням соціально некоректним? Повинен бути закон, і я сподіваюсь, що політичні сили, які присутні на нашому засіданні, порушать це питання в рамках тієї коаліційної угоди, де воно вже було зазначене», — наголосив Президент.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>