90 років Подвигу

90 років Подвигу

Учора, 29 січня, минуло 90 років з дня героїчного нерівного бою близько 500 молодих українських патріотів проти шеститисячної більшовицької армії під Крутами, коли студенти, гімназисти та юнкери здійснили відчайдушну спробу перекрити дорогу червоній орді, яка рвалася на Київ. І хоча офіційні державні заходи безпосередньо під Крутами перенесено на наступну суботу, 2 лютого, свідома українська громадськість учора вшанувала пам’ять героїв як на місці бою, так і в самій столиці, на Аскольдовій могилі, де поховані 27 юнаків — учасників битви. Президент Віктор Ющенко поклав вінок на Аскольдовій могилі. Вінки поклали також від Верховної Ради, Кабміну, КМДА та Київської облдержадміністрації. Квіти від секретаріату Президента поклали також на Лук’янівському цвинтарі, де поховані «крутяни» Володимир Шульгін та Володимир Наумович.

Задуха від шампіньйонів

Задуха від шампіньйонів

Сталося це після того, як жителі тамтешнього мікрорайону Костянець почали скаржитися обласній владі та санепідемстанції, що не можуть виходити на вулицю. Бо сморід від корпусів ЗАТ «Укршампіньйон», котре не тільки гриби вирощує, а ще й виготовляє та реалізовує компост, не дає можливості дихати.

Польові дослідження Шевченківської премії

Польові дослідження Шевченківської премії

Учора актриса Галина Стефанова заявила про відкликання свого імені зі списку номінантів на Шевченківську премію. Всеукраїнське товариство «Просвіта» та Національний музей літератури України висунули на здобуття Національної премії ім. Т. Шевченка три моновистави актриси — «Стіна» за п’єсою Юрія Щербака, «Польові дослідження з українського сексу» за однойменним ром­аном Оксани Забужко та «Палімпсест» за текстами Василя Стуса. Але в офіційному списку номінантів, підписаному головою Шевченківського комітету Романом Лубківсь­ким, навпроти прізвища Стефанової значилися лише дві вистави — «Стіна» і «Палімпсест», а «Польові дослідження українського сексу» викреслили. Мабуть, щоб слово «секс» не стояло поруч із словом «Шевченко». За даними «УМ», на засіданні комітету, де були присутні 16 членів із 21, майже всі, за винятком одного чи двох, проголосували за редакцію списку з трьома виставами, а Роман Мар’янович відредагував список посвоєму, одноосібно, що за статутом є неправомочним.

Інтелектуальна страшилка

Інтелектуальна страшилка

Незабаром музей «Личаківський цвинтар» можна буде відвідувати цілодобово. Як стверджує директор музею Ігор Гавришкевич, найближчими днями можна організувати перші екскурсії, адже вже є гіди, які проходять спеціальне навчання. Попередній маршрут — по головних алеях кладовища, відвідання найвідоміших поховань, а в майбутньому, — можливо, також і склепів. Екскурсії, які коштуватимуть 20—40 гривень, планують проводити з інтелектуальним ухилом, але у специфічній емоційній атмосфері.

Переночували на вулиці

Переночували на вулиці

Уночі 29 січня жителям дев’ятиповер­хівки по вулиці Родніковій у Кіровограді було не до сну. Приблизно о пів на першу ночі у своїх квартирах вони відчули запах диму — горіли комірчини, розташовані між сходами у під’їзді. Полум’я охопило будинок миттєво: з другого поверху вогонь дійшов аж до дев’ятого. Можливості вийти з квартир на вулицю самостійно не було — мешканці будинку опинилися у димовій пастці.

Ніка з вулиці Васнецова

Ніка з вулиці Васнецова

Крихітку, яка з’явилася на світ на одеській вулиці Васнецова з допомогою патрульних інспекторів міліції, назвали Нікою. Стан здоров’я немовляти та її 35річної матері Олени Волконської нормальний. Обидві перебувають у міському пологовому будинку №7.

«Квадратів» вистачить на всіх?

«Квадратів» вистачить на всіх?

Про те, що уряд забезпечить видачу кредитів терміном на 25—30 років під 4—6% річних на житло заявила Юлія Тимошенко. Як пояснила очільник Кабміну, встановити низький відсоток можна завдяки роботі іпотечної установи, яка залучатиме дешеві гроші через рефінансування комерційних банків, і спеціальні правила, що не дозволятимуть «накручувати» зайві кошти при поверненні кредитів. «Паралельно з цим ми починаємо програму комплексної перебудови житлових мікрорайонів, де є «хрущовки», старі й аварійні будинки. Наша мета — дати людям житло, яке вони зможуть купити в розстрочку», — заявила Прем’єр–міністр.

Всі статті рубрики