«Думав, що це протяги...»

10.01.2008
«Думав, що це протяги...»

Микола Голомша.

Майже місяць Генпро­куратура мовчала про спробу отруїти одного з її керівників. Лише днями стало відомо, що на Різницькій порушено кримінальну справу у зв’язку з виявленням шкідливих випарів ртуті у службовому кабінеті заступника Генпрокурора Миколи Голомші. Дослідча перевірка виявила достатньо підстав для порушення кримінальної справи за ст. 348 Кримінального кодексу («посягання на життя працівника правоохоронного органу»). Приводом для цього стало звернення самого пана Голомші до Генпрокурора Олександра Медведька.

Про обставини погіршення самопочуття у власному службовому кабінеті Микола Голомша розповів у ексклюзивному коментарі «УМ»: «Останні три місяці я ледь не вмирав у своєму кабінеті, були моменти, коли відчував, що втрачаю свідомість, і це бачили мої колеги. Відчував сильне запаморочення, болі, почала підводити пам’ять, тиснули серце і печінка. І це при тому, що я займаюся спортом, регулярно ходжу в басейн. Спочатку думав, що це протяги, нарікав на остеохондроз. Але що дивно: відчиню вікно — й одразу ставало легше дихати. При цьому і я і мій старший помічник відчували металевий присмак у роті, була наелектризована голова...»

За словами заступника Генпрокурора, усе з’ясувалося 12 грудня, коли він поїхав на семінар слідчих у Яремче. Перед відрядженням Голомша і звернувся з проханням перевірити його кімнату на наявність якихось випарів. Обстеживши кабінет Голомші, співробітники санепідемстанції виявили в повітрі присутність випарів ртуті, що перевищували гранично допустимі концентрації, після чого у приміщенні була проведена демеркуризація.

«Перевищення концентрації випарів ртуті при вході до кабінету ліворуч було втричі, а за робочим столом — аж у чотири рази! — зазначає у коментарі «УМ» Микола Ярославович. — Ще виявили формальдегіди з подвійним перевищенням норми, але їх у цьому кабінеті виявляли і раніше. Що цікаво, фахівці горошинок ртуті так і не знайшли, хоча навіть підлогу зірвали. Кулуарно кажуть про рідкісний випадок: ртуть, розпилену в повітрі. Хто за цим стоїть, думаю, слідство розбереться».

Наразі в кабінеті Миколи Голомші проводять ремонт, а слідчі ГПУ почали оперативно–слідчі заходи — встановлюють і допитують людей, які мали доступ у кабінет заступника Генпрокурора. На Різницькій не пригадують подібного випадку, коли хтось намагався б «прибрати» працівника Генпрокуратури такого високого рангу.

Натомість пан Голомша вже пройшов амбулаторне обстеження і продовжує виконувати службові обов’язки, працюючи в кабінеті свого старшого помічника. «Нині мій стан здоров’я нормалізувався, серце та печінка в нормі, більшість аналізів — теж. Вживаю рекомендовані лікарями препарати й продовжую працювати», — каже Микола Ярославович.

Слід нагадати, що саме Микола Голомша останнім часом здійснює контроль за розслідуванням резонансних кримінальних справ щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та отруєння Президента Віктора Ющенка. Саме в цей період у слідства намітився серйозний прогрес, про що напередодні «ртутного скандалу» заявляв сам Голомша. Очевидно, це декому не до вподоби. Тоді заступник Генпрокурора казав, що «в справі отруєння Ющенка з’явилося дуже багато цікавого», проте ухилився від конкретизації, натякнувши, що «підопічні проявляють неймовірну активність, щоб розкрутити слідчо–оперативну групу», у зв’язку з чим «довелося сильно законспірувати її роботу».

Версію про те, що з ним намагалися звести рахунки особи, причетні до отруєння Ющенка, Голомша не коментує, щоб це не зашкодило таємниці слідства. Так само не коментує і те, що, за неофіційною інформацією, саме він є одним із вірогідних кандидатів на крісло Генерального прокурора після ймовірної відставки нині діючого глави ГПУ Олександра Медведька.