Дали три роки — вийшов з–за ґрат

09.01.2008

Володимир Омельченко, який провів тривалий час під вартою у СІЗО, найближчим часом не потрапить за грати. Адже Сумський районний суд засудив колишнього мера Сум Володимира Омельченка до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном — один рік. Відтак панові Омельченку, як поплічнику колишнього одіозного «губернатора» Сумщини, відносно пощастило — на відміну від іншого члена «імперії Щербаня», пані Ольги Крутушкіної (їй довелося таки скуштувати тюремної баланди — ще півтора роки тому її засудили до п’яти років позбавлення волі).

Вирок колишньому помічникові «губернатора» Щербаня — Володимирові Омельченку — оголосили 4 січня за 40 хвилин, тоді як сам судовий розгляд тривав півтора роки. Екс–мера було взято під варту влітку 2005 року; тоді обласна прокуратура інкримінувала йому не лише скоєння злочину, передбаченого ст. 189 ч. 2 КК — «вимагання» (за що, власне, Омельченко й отримав судимість), а ще й за статтями 206 ч.3 («протидія законній господарській діяльності») та 364 ч.2 («зловживання владою та службовим становищем»).

Феміда врахувала лише перше обвинувачення від прокурора. Суд визнав доведеним той факт, що Омельченко, будучи помічником кучмівського «намісника» Сумщини, вимагав пакет акцій ВАТ «Сумський хлібокомбінат» у двох мешканців обласного центру. І хоча Кримінальний кодекс передбачає за таке вимагання покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років, суд призначив мінімальний строк. Мовляв, немає обтяжливих обставин, а до пом’якшувальних зараховується те, що до кримінальної відповідальності Володимира Омельченка притягують уперше, з моменту вчинення злочину сплило багато часу і тяжких наслідків те діяння не спричинило. Крім того, суд врахував стан здоров’я Омельченка.