«Сіверськодонецьки» не повторяться

29.12.2007
«Сіверськодонецьки» не повторяться

Віктор Ющенко відповів на безліч запитань. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Про призначення «регіоналів» на високі посади та Сіверськодонецьк

Віктор Ющенко переконаний, що з’їзд сепаратистів, які в Сіверськодонецьку прагнули створити ПіСУАР (Південно–Східну Українську Автономну Республіку) більше не повториться. «Ми це пройшли», — висловив упевненість Президент, відповідаючи на запитання про те, в якому статусі братиме участь у наступному такому зібранні нинішній секретар Ради національної безпеки й оборони Раїса Богатирьова (яка була активісткою попереднього з’їзду в Сіверськодонецьку). За словами В.Ю., в новітній історії України було створено багато штучних протистоянь. А якщо говорити конкретно про Раїсу Василівну (Богатирьова в цей момент сиділа в залі, поруч із головою президентського секретаріату Віктором Балогою. — Ред.), то хотів би сказати: можливо, це одна з певної низки осіб, яка вже давно відмовилася від хвороби регіоналізму. Я шаную позицію як її, так і інших колег у ПР, які мають іншу досить конструктивну позицію».

Про ордени потебенькам–колесниковим

Користувачі інтернету поцікавилися в Ющенка й тим, як він пояснить нагородження державними відзнаками таких одіозних осіб, як колишній Генпрокурор Потебенько чи «регіонал» Колесников, який у 2005 році посидів у СІЗО. «Я не хочу формувати діяльність Президента винятково в чорних чи білих тонах або в рамках ставлення до тієї чи іншої коаліції. Переконаний, треба належним чином оцінювати ті процеси, які відбуваються в різних політичних таборах, якщо вони несуть суспільну користь», — зауважив на це глава держави. І пояснив, що нагородив Бориса Колесникова за конструктивну позицію щодо співпраці влади й опозиції. «Мені здається, що ця людина є іншою, в тому числі стосовно хвороби регіоналізації, яка була притаманна кілька років тому. Ця людина багато чого робить, щоб діалог між владою і опозицією відбувався і був конструктивним», — сказав Президент. Хоча й припустив, що, можливо, рішення про нагородження певних осіб державними відзнаками «не завжди є вдалими» і «треба поміркувати, як удосконалити цей процес».

Про підбір кадрів

Віктор Ющенко проти того, щоб вертикаль виконавчої влади на місцях будувалася за партійними ознаками. Так Президент відповів на запитання, чи можливо, щоб голів обладміністрацій призначали від тих партій, які перемогли в регіонах. «Система виконавчої влади — це той постійно діючий механізм влади, який поза всякими політичними процесами має забезпечувати життя країни, — зауважив Ющенко. — Якщо виходити з тих підстав, яка політична сила, де, коли перемогла, і від цього швидкоплинно приймати рішення, то ми прийдемо до того, що успадкованості в державних питаннях не буде».

На думку В.Ю., нова команда коректно ставиться до кадрового потенціалу в загальнонаціональних установах. «Ми домовились, що в цього уряду не є домінуючими політичні партійні характеристики. Ми виходили з того, що починаючи з заступника міністра і закінчуючи керівниками відповідних установ, зокрема державних акціонерних компаній, мають бути призначені на всіх рівнях професійні люди, безвідносно до партійності, фахові й принципові», — наголосив Президент, запевнивши, що знаходить у цьому «повне порозуміння» з коаліцією та Кабміном. «Я не знаю жодної конфліктної позиції, яка б не була врегульована в рамках коаліції чи в рамках спілкування Прем’єра з Президентом. Так ми будемо підходити до цього питання і далі», — пообіцяв глава держави. До речі, саме на цих його словах до залу зайшла Юлія Тимошенко, яка запізнилася через представлення бюджету в парламенті.

 

ПРИКОЛИ

Як пропатчити KDE2 під FreeBSD?

Запитання Президентові могли ставити не лише присутні журналісти, а й люди з різних регіонів України (за допомогою телезв’язку) та користувачі інтернету. Протягом кількох тижнів вони шляхом голосування обирали ті запитання, на які найбільше хотіли отримати відповідь від Ющенка. Найбільшу кількість голосів — понад 37 тисяч — набрало жартівливе програмістське: «Пане Президенте, як пропатчити KDE2 під FreeBSD?»

Здавалося б, цю абракадабру Ющенкові навіть не покажуть. Однак президентська прес–служба заробила у «всесвітньому павутинні» віртуальні оплески, справді передавши це запитання главі держави. Варто зауважити, що раніше інтернет–спільнота так само натхненно голосувала за це запитання на схожих президентських прес–конференціях у Росії й Казахстані. Путін його проігнорував, чим вельми образив користувачів всесвітньої мережі. Зате Назарбаєв заслужив повагу комп’ютерників, давши досить розгорнуту відповідь.

Виявив шану до інтернетників і наш Віктор Ющенко. «Шановні друзі, пропатчити можуть допомогти програмісти секретаріату Президента у різних операційних системах. Другий варіант — радив би користуватися новим програмним забезпеченням і не морочити собі голову», — заявив В.Ю.

А от інші дивакуваті запитання, які набрали величезну кількість голосів (зокрема про те, що робити, коли прокинеться Ктулху, і чи буде мова НTML другою державною), до Ющенка не дійшли.