Найжирніші шматки — опозиції

27.12.2007
Найжирніші шматки — опозиції

«Усе–таки ми вміємо працювати», — задоволено констатував Арсеній Яценюк, тримаючи в руках проект постанови про розподіл парламентських комітетів, під яким стояли підписи керівників усіх п’яти фракцій ВР. «Регіональне» чорнило, можна сказати, ще не висохло, бо найбільший партійний загін у Раді «ділив» свою квоту до останнього. Дехто з дуже авторитетних «регіоналів» від обурення, що йому не дістається керівна посада в «смачному» комітеті, готовий був «на зло» податися в «культуру» або «захисники пенсіонерів»...

Нібито узгоджений проект постанови був готовий ще у вівторок, однак «Регіони» знову взяли «тайм–аут» (так принаймні стверджують «коаліціонери»). І хоча вчора зранку Нестор Шуфрич запевнив «УМ», що його фракція цілком задоволена всім, що отримала при розподілі комітетів, уже в останній момент «з голосу» в постанову таки було внесено кілька правок.

Результат вимучували довго, зате під час голосування на табло висвітлився приємний результат у 401 голос «за». Щасливі парламентарії, у яких відтепер є реальні робочі місця, розбіглися по кабінетах.

Етика й політична естетика

Звісно, задоволеними, зрештою, залишилися таки далеко не всі. А хтось, можливо, й змирився з тим, що доведеться замість розподіляти ласі фінансові шматки в Бюджетному комітеті, опікуватися якимсь здоров’ям, але виглядає при цьому відверто не на своєму місці. Скажімо, дещо здивувала поява відомої юристки (й скандалістки) Інни Богословської на посаді першого заступника голови Комітету з питань культури і духовності. Очевидно, рідна Партія регіонів обирала для Інни Германівни крісло, виходячи з її прізвища. Її колега по фракції Василь Кисельов, який при голосуванні за обрання спікера відзначився тим, що порвав бюлетень БЮТівця Терьохіна, тепер працює заступником голови Комітету з питань регламенту і депутатської етики. На диво, викрадач Яценюкової картки Владислав Лук’янов опинився не в «етичному», а в Комітеті фінансів і банківської діяльності — теж заступник голови, до речі. Вочевидь задоволеним має бути й журналіст та відомий парламентський боєць Олег Ляшко — фракція БЮТ «призначила» його заступником голови... Бюджетного комітету. Спонсор «Народної самооборони» й відомий підприємець Давид Жванія обрав Комітет з питань науки і освіти, а БЮТівський мільярдер Костянтин Жеваго разом із Віктором Януковичем (старшим), Андрієм Клюєвим, Іваном Плющем та Петром Симоненком трудитиметься у комітеті з питань правової політики. Фронтмен гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук вирішив захищати свободу слова та інформацію, а колишній прес–секретар Президента Ірина Геращенко та ведуча «Без табу» Ольга Герасим’юк займатимуться євроінтеграцією.

У президії — один за трьох

Наразі з кадрових питань у Верховній Раді залишається ще одне: обрання заступників Голови. Поки що спікер Яценюк мужньо висловив готовність «працювати за трьох», але довго так тривати не може.

«УМ» намагалася з’ясувати, коли ж місця по праву й ліву руку від Арсенія Петровича нарешті перестануть зяяти порожнечею, але конкретної відповіді на це запитання так і не знайшла. «Ви ж бачите, як у нас усе робиться — керівники фракцій зійшлися, самі собі домовилися, хай і всупереч регламенту... — сумно констатував БЮТівець Сергій Сас, перший заступник голови регламентного комітету. — Зрозуміло, що треба йти на політичні ком­проміси, але вони повинні бути в межах законодавства!». За словами пана Сергія, навіть у призначенні заступників голів комітетів ВР зайшла з компромісами надто далеко. Адже, згідно з регламентом, кількість заступників керівника залежить від того, скільки людей налічує комітет. А в деяких із них через прагнення наділити посадами всіх охочих стільки ж заступників Голови, скільки й «простих» членів... І без віце–спікерів Рада не повинна працювати, каже Сас. Але, виходить, працюватиме. І доки це триватиме — хтозна.

 

ЩО КОМУ

Згідно з постановою ВР, комітети поділили так:

Комітет аграрної політики та земельних відносин — Микола Присяжнюк (Партія регіонів); з питань будівництва, містобудування і житлово–комунального господарства та регіональної політики — Володимир Рибак (ПР); з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією — Ігор Калетник (КПУ);
з питань бюджету — Микола Деркач (Блок Литвина): з питань державного будівництва та місцевого самоврядування — Олександр Омельченко («НУНС»); з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи — Анатолій Семинога (БЮТ); з питань економічної політики — Олександр Ткаченко (КПУ); з питань європейської інтеграції — Борис Тарасюк («НУНС»); з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності— Віктор Швець (БЮТ); у закордонних справах — Олег Білорус (БЮТ); з питань культури та духовності — Володимир Яворівський (БЮТ); з питань науки і освіти — Володимир Полохало (БЮТ); з питань національної безпеки — Анатолій Гриценко («НУНС»); з питань охорони здоров’я — Тетяна Бахтєєва (ПР); з питань паливно–енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки — Микола Мартиненко («НУНС»); у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів — Валерій Сушкевич (БЮТ);
з питань податкової та митної політики — Сергій Терьохін (БЮТ);
з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин — Ігор Шаров (БЛ); з питань правової політики — Сергій Міщенко (БЮТ); з питань правосуддя — Сергій Ківалов (ПР); з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва — Наталя Королевська (БЮТ): з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради — Олександр Єфремов (ПР); з питань свободи слова та інформації — Ганна Герман (ПР); з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму — Павло Костенко (БЮТ); з питань соціальної політики та праці — Василь Хара (ПР); з питань транспорту і зв’язку — Володимир Козак (Партія регіонів); з питань фінансів і банківської діяльності — Микола Азаров (ПР); Контрольна комісія з питань приватизації — Євген Мармазов (КПУ)