Здрастуйте, я ваша тітка!

25.12.2007
Здрастуйте, я ваша тітка!

«Тепер Янукович опонуватиме не Президенту, а лише уряду»

Ані Віктор Ющенко, ані будь–який інший політик давно не дивував аж так сильно. Учора, коли кореспондент «УМ» зателефонував до політолога Максима Стріхи з проханням дати коментар, той відповів: «Ви знаєте, перш ніж повідомити мені цю новину, вам треба було попередити, щоб я сів у крісло. Бо я ж і впасти міг».

Досі вважалося, що Раїса Богатирьова має шанси сісти в інше високе крісло — першого заступника Голови Верховної Ради. Такий варіант міг би реалізуватися, якби «регіонали» відмовилися задовольняти амбіції комуніста Адама Мартинюка. Однак Богатирьову «перехопили» з Банкової. Якщо це крок, не погоджений з усім керівництвом ПР, тріщини, які й так видно у Партії регіонів, можуть розростися. Але, схоже, дане призначення — узгоджене рішення для обох сторін, такий собі льодяник для «регіоналів» після поразки на дострокових виборах 30 вересня.

Максим Стріха вважає, що крок глави держави має на меті досягнути трьох цілей: розширити підтримку Президента; створити певну рівновагу між Тимошенко та іншими органами влади — бо «після диктатури «Регіонів» може настати інша диктатура, анітрохи не демократичніша»; і третя мета — єдність країни. «Утім я не беруся прогнозувати, наскільки ці цілі чи бодай частина із них будуть реалізовані», — додав пан Стріха.

«Це прагматичний крок. Це свідчення того, що Ющенко хоче вибудувати компромісну структуру влади, — каже в коментарі «УМ» директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. — Призначення Богатирьової має на меті ввести помірковану прагматичну частину Партії регіонів у структуру влади, зменшивши конфліктний та опозиційний потенціал ПР. Це своєрідна компенсація за те, що не вдалося вибудувати компромісну структуру влади або широку коаліцію.

На думку Карасьова, інтеграція Богатирьової в РНБО зменшує поле маневру для Януковича. «Він опонуватиме урядові, а не Президентові», — пояснює політолог.

РНБО як важіль

За останні роки РНБО перетворилася на спосіб врівноважити потужність уряду. Так було, коли Порошенко «стримував» Тимошенко, коли Гайдук (а потім — Плющ) «стежили» за Януковичем. Урядовців із їхнім посиленим статусом навіть після прийняття закону про Кабмін викликали на килим Банкової, де відбувалися засідання РНБО, навіть через проблеми житлово–комунальної сфери — бо це, мовляв, теж сфера національної безпеки. Радбез має право віддавати розпорядження урядові, а перед виборами Президент вважав за доцільне ще більше розширити повноваження РНБО. Так що не буде нічого дивного, якщо Україна отримає такого собі «Порошенка–2» у війні проти Кабміну Тимошенко. Адже Богатирьова — це, значною мірою, лише важіль у руках справжніх керівників Партії регіонів (конкретно — того крила ПР, де панує Борис Колесников, недавно нагороджений секретаріатом Президента орденом «За заслуги» ІІ ступеня). Як довго в таких умовах проіснує коаліційний уряд БЮТ і «НУНС», загадувати якось незручно. Хоча все може обернутися інакше, якщо пані Богатирьова виявиться слабким гравцем навіть із підтримкою з ПР.

Максим Стріха додає, що, призначивши Богатирьову, Ющенко намагається перетасувати політичну колоду. «Останнім часом у Президента була дуже коротка лава запасних, — каже пан Максим. — Він опинився у стані цугцвангу і розумів, що будь–який його крок призводить до поразки. Тому зробив такий хід. Він не може покластися на Тимошенко. Він також не може покластися на частину «Нашої України». Я сподіваюся, це прорахований крок, і за ним стоять далекоглядні плани».

 

ДИВІТЬСЯ, ХТО ПРИЙШОВ

Богатирьова Раїса Василівна

Народилася 6 січня 1953 р. у м. Бакал (Челябінська область Росії).

Закінчила Харківський медінститут (1977) та юрфак Київського університету ім. Шевченка (1997). Доктор медичних наук.

Народний депутат України І, ІІІ, ІV, V та VI скликань. У 1994—2000 рр. працювала заступником, першим заступником і, зрештою, міністром охорони здоров’я. Член політвиконкому Партії регіонів.

Одружена, має двох синів.

І в 2006–му, і в 2007–му роках Богатирьова входила в групу переговорників від Партії регіонів щодо створення широкої коаліції з «Нашою Україною».

На перше засідання Верховної Ради після «канікул» у лютому цього року Раїса Богатирьова з’явилася мало не вдвічі худішою й на десять років молодшою, ніж виглядала до того. У парламенті одразу з’явилися чутки про те, що «регіоналка» зробила пластичну операцію, і то не одну. Сама пані Раїса переконує, що змінилася тільки завдяки здоровому способу життя.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Начальник департаменту Державтоінспекції МВС Олексій Калинський написав рапорт із проханням про відставку. На прес–конференції минулої суботи Калинський повідомив, що прийняв таке рішення після того, як дізнався від одного із заступників новопризначеного міністра МВС, що Юрій Луценко має намір повернути на посади начальників департаментів та їхніх заступників людей, з якими він працював на посаді міністра раніше.

* * *

24 грудня Президент підписав низку кадрових указів. Так, Віктор Ющенко призначив колишнього міністра культури Юрія Богуцького заступником голови секретаріату Президента. Також глава держави призначив заступником керівника СП — представником Президента у Верховній Раді Івана Переходу, який раніше обіймав посаду «звичайного» заступника Віктора Балоги.

* * *

Президент звільнив з посади голови Запорізької обласної держадміністрації Євгена Червоненка. Тимчасово виконуючим обов’язки «губернатора» призначений Валерій Черкаска.

 

ОФІЦІЙНО

Наради Президента, Прем’єра і Голови ВР мають стати систематичними

Учора перед оприлюдненням указу про призначення Богатирьової на Радбез Віктор Ющенко провів зустріч із Прем’єр–міністром Юлією Тимо­шенко, Головою ВР Арсенієм Яценюком та керівником фракції блоку «НУНС» В’ячеславом Кириленком. За повідомленням президентської прес–служби, головна тема зустрічі — «налагодження ефективної співпраці між Президентом, Верховною Радою та урядом України». Серед стратегічних цілей цієї співпраці, переконаний Ющенко, має бути, зокрема, реалізація ініціатив, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності української економіки, боротьба з корупцією, оздоровлення інвестиційного клімату. Окрім того, Президент наголосив на важливості реалізації його соціальних ініціатив та врахування їх у держбюджеті 2008 року.

Ющенко вважає за необхідне створити новий формат співпраці шляхом проведення систематичних нарад Президент — Прем’єр — Голова ВР на щотижневій основі.

Глава держави підкреслив, що на політиках лежить відповідальність перед виборцями стосовно виконання взятих на себе зобов’язань. Президент наголосив: «Діяльність усіх органів влади нашої держави та всіх політичних сил має бути спрямована на реалізацію національних пріоритетів України».