Другий шанс

19.12.2007
Другий шанс

Минулого вівторка, який завершився невдалим голосуванням за Прем’єр­міністра, ще зранку в успіху Юлії Тимошенко не сумнівався ніхто. Учора все було навпаки: у стінах Верховної Ради панував песимізм, і навіть після того, як голосування вже розпочалося, ніхто не міг з упевненістю відповісти, чим воно завершиться. Точніше, майже ніхто, бо молодий БЮТівець Руслан Богдан був чи не єдиним, хто категорично запевнив коресподента «УМ»: до вечора Тимошенко вже буде Прем’єром. На скептичне зауваження, що крім нього таких переконаних оптимістів у парламенті не спостерігається, парламентарій відповів: «Віра — це 50 відсотків успіху». І порадив авторці цих рядків повірити в позитивний результат голосування разом із ним. Мовляв, так відсотків буде моїх 50 та його 50 — усі сто. Тож із вас, Юліє Володимирівно, для нас із паном Русланом — могорич.

 

«Золотий» голос Єханурова

Насправді підстави для побоювань, що ще принаймні один день Україна проживе без повноцінного Прем’єр­міністра, були неабиякі. Зранку з’ясувалося, що коаліція може розраховувати лише на 226 голосів — Іванові Сподаренку, який на попередні голосування приїздив із лікарні, погіршало. 76річного «НУНСівця» перевели до реанімації, і хоча однофракційники сподівалися таки привезти Івана Васильовича до сесійної зали, але не склалося. Але найбільше тривоги за результат голосування викликала заява Юрія Єханурова, який перед початком засідання чесно попередив, що «поки не готовий» підтримати кандидатуру Тимошенко — «доки не буде узгоджено склад уряду». Справді, на той час щонайменше довкола двох потенційних міністрів точилися дискусії. Оскільки це питання залишалося відкритим до самого обрання Прем’єр­міністра, найбільшою інтригою стало одне слово, яке скаже Єхануров під час голосування.

Нагадаємо, згідно з попереднім рішенням парламенту, за Тимошенко голосували в оригінальний спосіб: голова лічильної комісії Микола Шершун (який, до речі, на засіданні не зареєструвався) поіменно називав кожного народного депутата, після чого той піднімав руку й підтверджував коротким «за» своє голосування. Процедура могла тривати години на півтори довше, якби фракції небільшості («Регіони», Блок Литвина і комуністи) також брали участь у голосуванні. Однак вони не зареєструвалися і втручалися в процес тільки вигуками: «Де рука, він руку не підняв!», «покажіть на табло, нам не видно, чи це він каже «за» тощо.

За хвилину до того майбутня Прем’єрка гаряче в чомусь переконувала Єханурова у проході між кріслами. Однак навряд чи цю розмову варто сприймати всерйоз — усі суперечливі питання, без сумніву, були розв’язані ще до того. І на вищому, ніж сесійна зала, рівні. Власне, після того, як Єхануров сказав своє «за», Тимошенко вже фактично можна було вітати з прем’єрством: серед інших «коаліціонерів» сюрпризів не виявилося. Включно з Іваном Плющем, який, як і обіцяв, леді Ю не підтримав — «утримався».

Дурниці в законі про Кабмін: протягом двох годин в Україні було два прем’єри

Щаслива Юля, якій вірнопіддано цілували руки БЮТівські нардепи, вже за півгодини — після того як результати голосування офіційно підтвердила лічильна комісія — піднялася в ложу уряду. Там її скромним букетиком і поцілунком у щічку привітав спікер Яценюк (величезні букети з білих троянд від рідної фракції й рожевих — від «НУНС», які вручили новообраній, залишилися в залі).

Надалі парламентові належало провести ще кілька голосувань, зокрема й украй нелогічних: за відставку попереднього Прем’єр­міністра й уряду. Кулуарами вже сунув, інакше й не скажеш, оточений охоронцями Віктор Янукович. Доти він, за висловом Шуфрича, «як командир у важку для країни хвилину, перебував у своєму штабі» (тобто Кабміні). На запитання В. Я. не відповідав і емоцій на обличчі намагався не виказувати. Насправді свої повноваження він склав іще після створення демократичної коаліції, а оскільки в Конституції записано, що після призначення нового Прем’єра «старий» уряд автоматично втрачає повноваження, підтверджувати цей факт голосуванням було щонайменше дивно. А виною всьому закон про Кабінет Міністрів, згідно з яким і утворилося таке «масло масляне». Тож якби, скажімо, хтось із «коаліціонерів» на радощах подався з ВР святкувати й не встиг повернутися в належний момент, щоб забезпечити 226 голосів «за», уряд Януковича і навіть сам Віктор Федорович могли залишитися працювати — паралельно з Тимошенко.

На запитання, чи не шкодує тепер Блок Тимошенко, що сам же свого часу активно проштовхував такий нелогічний закон, БЮТівець Анатолій Семинога запевнив: двох чинних голів уряду в Україні не буде. «Не проголосуємо за відставку Януковича сьогодні — зробимо це завтра, а Юлія Володимирівна вже призначена і може йти в кабінет Прем’єра, починати роботу. Янукович, думаю, розуміє, що йому одна дорога — у відставку, тому крісло звільнить. Сьогодні переломним було питання: чи зміниться влада в Україні. Вона змінилася, і це головне», — зауважив Семинога. А закон про Кабмін, каже, обов’язково підкоригують, бо там таки й справді «багато норм, які не відповідають Конституції».

В.о. віцепрем’єра Анатолій Кінах запевнив «УМ», що ходитиме на роботу в Кабмін доти, доки його не звільнять з посади, і хто саме при цьому обійматиме посаду Прем’єра — байдуже. «Ми завершуємо рік без бюджету, в умовах, коли на світових ринках зростають ціни на енергоносії — та зараз треба цілодобово працювати!» — наголосив Кінах, побажавши «кожному урядовцю, не важливо, якого він кольору і яку саме посаду отримав, розуміти: уряд повинен працювати на всю Україну, на весь народ, і не допускати, щоб економіка була заручницею політичного протистояння».

Уряд — з Плющем

Однак зі звільненням Януковича несподіванок знову не сталося, і, впоравшись із цим завданням, коаліція всупереч сподіванням дуже оперативно взялася до процедури призначення уряду. На той час, як запевнили «УМ» одразу кілька представників фракції «Нашої України — Народної самооборони», усі кандидатури міністрів були вже узгоджені. Включно із суперечливим претендентом на Міністерство освіти Василем Кременем: за словами Миколи Катеринчука, «на обговоренні цієї кандидатури поставлено крапку: із тим, що цю посаду повинен обійняти Іван Вакарчук, погодився і Президент». Адже Кременя, який з’явився у проекті уряду з подачі Президента, не висувала жодна з політичних сил — учасниць блоку (урядова квота «НУНС» розподілена між партіями, які його утворюють).

Зрештою уряд Юлії Тимошенко затвердили 227 голосами. «За» проголосував навіть Плющ. «Слава Україні!» — цими словами завершила зачитувати текст присяги члена уряду Тимошенко. «Героям слава!» — відгукнувся спікер Яценюк.

Вакантною у Кабміні залишається лише одна посада — віцепрем’єр­міністра за квотою БЮТ. Йосип Вінський, якому прогнозували цей портфель, «переорієнтувався» на міністра транспорту (за словами Анатолія Семиноги, Таріел Васадзе від цього крісла відмовився).

«Регіони» обіцяють коаліції щоранкову «зарядку»

Партія регіонів пішла в опозицію, але порадила своїм опонентам не розслаблятися: і «регіонали», й звиклі «підспівувати» їм комуністи прямо натякають на можливість проведення нових дострокових виборів до ВР уже через рік. «Але треба бути чемними: спершу ми кілька місяців поспостерігаємо, як вони працюватимуть, а тоді вже вирішимо, чи валити цей уряд», — зауважив Нестор Шуфрич. І весело прокоментував процес обрання Тимошенко: «Спосіб голосування дещо кумедний, але такий креативний! Я не виключаю, що ми кожного ранку принаймні по кілька законів голосуватимемо саме в такий спосіб. Бо змінити процедуру голосування, нагадаю, можуть лише 150 депутатів, а в нас навіть у фракції Партії регіонів, як ви знаєте, є більше». На запитання кореспондента «УМ», чи має він на увазі, що таким чином «регіонали» планують розважатися, замість ходити до театру чи в цирк, Шуфрич образився. «При чому тут розваги?! Це буде робитися винятково для того, щоб виключити можливість втручання в систему «Рада», якій не довіряє коаліція!».

 

ДИВІТЬСЯ, ХТО ПРИЙШОВ

Склад уряду (згідно із постановою, внесеною новим Прем’єром)

Прем’єр­міністр — Юлія Тимошенко (БЮТ)

перший віцепрем’єр — Олександр Турчинов (БЮТ)

віцепрем’єр — Іван Васюник («НУНС»)

віцепрем’єр — Григорій Немиря (БЮТ)

міністр освіти і науки — Іван Вакарчук («НУНС»)

міністр транспорту та зв’язку — Йосип Вінський (БЮТ)

міністр культури і туризму — Василь Вовкун («НУНС»)

міністр економіки — Богдан Данилишин (БЮТ)

міністр праці та соціальної політики — Людмила Денисова (БЮТ)

міністр оборони — Юрій Єхануров (квота Президента)

міністр охорони здоров’я — Василь Князевич («НУНС»)

міністр Кабінету Міністрів — Петро Крупко (БЮТ)

міністр регіонального розвитку та будівництва — Василь Куйбіда («НУНС»)

міністр із питань житлово­комунального господарства — Олексій Кучеренко («НУНС»)

міністр внутрішніх справ — Юрій Луценко («НУНС»)

міністр аграрної політики — Юрій Мельник (від «НУНС»)

міністр промислової політики — Володимир Новицький (від БЮТ)

міністр юстиції — Микола Оніщук («НУНС»)

міністр закордонних справ — Володимир Огризко (квота Президента)

міністр у справах сім’ї, молоді та спорту — Юрій Павленко («НУНС»)

міністр фінансів — Віктор Пинзеник (БЮТ)

міністр вугільної промисловості — Віктор Полтавець (від БЮТ)

міністр палива та енергетики — Юрій Продан (від «НУНС»)

міністр охорони навколишнього природного середовища — Георгій Філіпчук (БЮТ)

міністр із питань надзвичайних ситуацій та захисту від наслідків Чорнобильської катастрофи — Володимир Шандра («НУНС»)

Окрім Тимошенко, в уряді зразка 2005 року на тих самих посадах працювали Пинзеник, Луценко, Павленко і Крупко. Мельник був аграрним віцепрем’єром, а на посаді міністра АПК працював і в уряді Януковича. Куйбіду не переобрали на посаду мера Львова якраз через «завал» у сфері ЖКГ. А Філіпчук — це той самий, який був одним із лідерів «Народного руху за єдність», створеного Кучмою—Медведчуком для відтягування голосів у «Нашої України» в 2002 році. n

 

ОЦІНКА

Президент вітає ефективний тандем

Президент Віктор Ющенко вітає обрання Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр­міністра і розцінює його як свідчення дієвості сформованої демократичної більшості у Верховній Раді. Глава держави відзначив, що змінений порядок голосування, яке пройшло відкрито та прозоро, не залишив жодних сумнівів у юридичній чистоті та легітимності такого рішення парламенту.

«Усі підозри і двозначності спростовані. Уряд одержав керівника, а країна — надію на ефективну роботу нової урядової команди», — цитує Ющенка пресслужба Президента.

Глава держави наголосив, що, згідно з Конституцією, вдруге подав кандидатуру Тимошенко, аби дати коаліції можливість підтвердити суспільству дотримання взятих зобов’язань у рамках партнерства між блоком «Наша Україна — Народна самооборона» і БЮТ. «Сьогоднішнє голосування довело, що демократичні сили здатні діяти в продуктивному тандемі. Це дає підставу розраховувати, що й наступні кроки коаліції, спрямовані на вирішення першочергових державних завдань, будуть результативними».

При цьому Ющенко нагадує, що угода про створення демократичної коаліції містить низку важливих положень, які спонукають парламентську більшість до конкретної законотворчості. «Суспільство хоче бачити реальне втілення передвибо­рчих обіцянок, у тому числі й щодо чутливих, дискусійних тем. Перед коаліцією відкривається широке поле для діяльності, за результатами якої люди дадуть свої оцінки і більшості, і сформованому Кабінету Міністрів», — зазначив Віктор Ющенко.

 

ПРЯМА МОВА

Юлія Тимошенко: Три дні йшла робота не на життя

У Юлії Тимошенко не було «інавгураційної» промови одразу після того, як її обрали керівником уряду. Вона озвучила заяву та коментарі до того, як почалося голосування. Слід сказати, в словах та голосі Тимошенко було чимало тривоги, вона помітно нервувала. Наприклад, Юлія Володимирівна не виключала, що їй не вистачить голосів для обрання.

«Три останні дні йшла робота не на життя і вночі, і вдень, для того, щоб не було зараз двохтрьох голосів за голосування по моїй кандидатурі», — пояснила Тимошенко. За словами тоді ще кандидатки у прем’єри, «серйозні аргументи наводились цим людям для того, щоб це не зробити (віддати голос. — Ред.)». Тимошенко також зізналася, що прекрасно знає, з ким саме зустрічалися.

Відтак Тимошенко пригрозила невідомим «покупцям»: «Можливо, ви ще на кілька місяців зачепитесь при владі, але все одно все вам потім доведеться повернути до останньої краплі». Вона нагадала, що нині на межі банкрутства стоять «Нафтогаз України», газові мережі. «Можливо, тиждень­два і запустять процедуру, яка раз і назавжди відбере в України її стратегічне майно», — припустила Тимошенко. Однак обіцяла рано чи пізно притягти винних до відповідальності. «Можливо, ще декілька шматків українських ресурсів відірвете, але все це не довго», — сказала Ю.В.

Лідерка БЮТ також висловила намір звернутися до суду зі скаргою на провальне і дивне голосування 11 грудня, коли для обрання їй не вистачило одного голосу. «Я маю намір довести в суді, що це було сфальсифіковане голосування, що воно було зроблено таким чином, щоб зруйнувати демократичну коаліцію, принизити демократичні сили», — пригрозила Тимошенко.

Саме ж голосування за Прем’єра вона назвала випробуванням для демократичної коаліції. «Це випробування можна пройти, а можна не пройти. Але будьякі результати голосування я сприйму мужньо», — запевнила Тимошенко.

 

Віктор Янукович: Не смійтеся над горем людей

Лідер Партії регіонів у своєму виступі після обрання Тимошенко вихваляв успіхи свого уряду і обіцяв нестабільність при новому Кабміні. При цьому він хвилювався і часто видавав курйозні фрази.

«Сьогоднішня подія поглибить політичну нестабільність, — заявив Віктор Федорович, — і буде сприяти конфронтаційним процесам в суспільстві, на жаль». Янукович відзначив, що наступникам доведеться «виправити свої негативні наслідки». «Помаранчева» команда, яка зараз знову прийшла до влади, вона знову бере на себе відповідальність. Як це було у 2005 році, ми всі пам’ятаємо, і добре пам’ятаємо, чим закінчилось. Я бажаю, щоб зараз закінчилось краще», — зичив Янукович. Схожу промову його вірна помічниця Ганна Герман редагувала ще минулого тижня — у день першого голосування за Тимошенко. Відтоді акценти майже не змінилися.

Віктор Федорович вважає, що нас чекає епоха випробувань. Бо країна, мовляв, уже переживала реприватизацію, корупцію, втрату інвестиційної привабливості, кумівство, інтриги. Тому й народові нема чого тішитися, бо «вони давали обіцянки не для того, щоб знизити податки чи виплатити заощаджені кошти, а щоб прийти до влади будьякою ціною».

Янукович похвалився, що його урядові вдалося врятувати країну від кризи, в яку ми потрапили після врядування «помаранчевих» урядів. І навіть досягти найкращих у Європі темпів росту економіки. Але «помаранчеві» злякалися успіхів нашого уряду» і організували дострокові вибори.

Відтак Віктор Янукович заявив про перехід Партії регіонів у опозицію. «Ми прийняли це рішення і ми робимо на цьому наголос», — сказав екс­Прем’єр. «Безумовно, ми будемо підтримувати здоровий глузд у парламенті. Ми будемо працювати конструктивно, але не дозволимо йти шляхом популізму. Ми не дамо руйнувати економіку», — обіцяв Віктор Федорович.

На окремі фрази Януковича народні депутати реагували гучним реготом. Віктору Федоровичу не сподобалася така реакція, і він спробував утихомирити опонентів: «Сміх я від вас чую нездоровий — не смійтеся над горем людей».

Горем яких людей, подумалося, — чи не самих «регіоналів»?..