У вівторок Юлю занесуть на руках?

15.12.2007
У вівторок Юлю занесуть на руках?

Найжаданішого подарунка на свій день народження, який припав на вчора, Юрій Луценко так і не дочекався. І, судячи з усього, відзначити своє 43–річчя із фракцією лідерові блоку «Наша Україна — Народна самооборона» також не вдасться, адже вранці Луценко пообіцяв, що святкуватимуть лише після того, як оберуть Прем’єр–міністра. Через якихось чотири години стало відомо, що раніше вівторка цього чекати марно. Але й вівторок — це ще вилами по воді писано...

 

Плач по Бюджетному комітету

Депутатів від коаліції, які зранку прийшли на свої робочі місця, чекала вже звична картина: з обох боків президії стояли «на чатах» представники Партії регіонів. І знову в авангарді виставили інваліда на коліщатах Олексія Журавка. Щоправда, це не завадило Голові ВР Арсенієві Яценюку відкрити засідання, на якому знову зареєструвалися всі фракції, крім «Регіонів». Одразу ж з’ясувалося, що на вимогу двох фракцій — незареєстрованої ПР та КПУ — доведеться оголосити перерву. За словами Яценюка, погоджувальна рада нібито дійшла згоди щодо розподілу парламентських комітетів, але «регіонали» ще не подали «покомітетний» перелік членів своєї фракції. Для того й беруть перерву — щоб щось там доділити.

Нагадаємо, цього разу у Верховній Раді буде сформовано 28 комітетів. 14 відходить коаліції, 14 — опозиції. «Ми не комітети не можемо поділити, а людей між комітетами, — пояснив «УМ» представник ПР Ярослав Сухий. — Бо ж раніше як було? У який комітет хочеш, туди й записуєшся. І в найпопулярнішому, Бюджетному комітеті кількість членів доходила до 41 осіб. А тепер ми зробили, що максимальний склад комітету — 20 депутатів. І багато з тих, хто заздалегідь позаписувався в певні комітети, тепер плачуться, бо їм там нема місця». До речі, «найсмачніший», Бюджетний, комітет попередньо відходить Блоку Литвина.

Однак ні через відведені на цю справу півгодини, ні через годину парламент не запрацював. «Регіонали» пояснювали, що наполягають, аби спершу відбулося голосування за персональний склад і керівництво комітетів та заповнені вільні вакансії в президії, а вже потім — усі питання, пов’язані з призначенням Прем’єр–міністра. Ну і, звісно, щоб коаліція попросила вибачення за звинувачення в тому, що опозиція причетна до збоїв у системі «Рада».

«Учора «Рада» тестували всю ніч, і сьогодні навіть Президент визнав, що вона в порядку, — нагадав Сухий. — А вони мало того, що не вибачаються, так ще й вимагають поміняти спосіб голосування. Навіщо?»

«Арсеній боїться»

Справді, коаліція вимагала голосування за те, щоб Прем’єр–міністра обирали без допомоги системи «Рада», а, скажімо, підняттям рук. При цьому БЮТ і «НУНС» наполягали, що Юлію Тимошенко треба призначити вже у п’ятницю.

Однак спікер Яценюк відмовлявся розпочинати засідання з президії, яку заблокували «регіонали». «Арсеній боїться заходити до залу! Ми так і знали, що це буде не наш спікер», — бідкалися деякі «нашоукраїнці», що при висуненні кандидатури на Голову ВР відстоювали В’ячеслава Кириленка.

«А ми нічого й не блокуємо — деякі нардепи просто біля неї стоять. Відкрилася ж сесія, працює — значить, усе нормально. А що двері (зсередини) тримають, то це щоб протягу не було», — запевняв Ярослав Сухий. І, до речі, стверджував, що сенсацій чекати не варто: Прем’єра оберуть. Хоч у п’ятницю, хоч у вівторок...

Ідею перенести розгляд кадрових питань на вівторок зрештою озвучив і Яценюк — не зі спікерського місця, а з трибуни. «Зрозуміло, що Голова Верховної Ради не хоче проводити голосування при заблокованій президії — він хоче переконати їх розблокувати процес. Але всьому є межа, — обурювався один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов. — І перенести обрання Прем’єр–міністра на вівторок погодимося лише за умови, що сьогодні проголосуємо за те, щоб голосувати не за допомогою системи «Рада». Інакше оберемо (Тимошенко) сьогодні, хай навіть продовживши роботу парламенту до вечора».

«Відстрілятися» з Прем’єром уже в п’ятницю мріяли багато «коаліціонерів», але майже всі при цьому визнавали, що це навряд чи реально. Очевидно було, що процес затягується навмисне, і керують цим «навмисне» зовсім не парламентські «ляльководи». Тим паче, що пояснити реальну причину блокування ніхто не міг. Окрім вищезгаданих версій, кулуарами блукала ще й така: Партія регіонів, мовляв, ніяк не визначиться щодо того, хто обійме посаду першого віце–спікера. «Ми домовилися й наполягаємо: тільки Адам Мартинюк», — запевняв Нестор Шуфрич. На кандидатуру Мартинюка, нагадаємо, категорично не погоджується фракція «НУНС». Однак її представник Павло Жебрівський пояснив «УМ», що для Партії регіонів і вимоги вибачення, і наполягання на негайному голосуванні за комітети чи Мартинюка — лише приводи. Аби ще хоч трохи затягнути призначення Тимошенко...

Тим часом дехто з «регіоналів» по–секрету зізнавався, що з кріслом першого заступника Голови ВР є й інші проблеми — мовляв, у нього не проти сісти й Раїса Богатирьова.

Сигнали з «космосу», розташованого неподалік ВР

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин на відповідне запитання «УМ» «сказав чесно»: шансів на те, що у п’ятницю вдасться провести голосування бодай за якісь кадрові питання, немає. І хоча в кулуарах були помічені деякі «непарламентські» претенденти на портфелі міністрів, вони також, схоже, не сподівалися стати урядовцями вже того дня. Так, потенційний міністр культури Василь Вовкун запевнив «УМ», що прийшов «не обиратися», а зустрітися з Павлом Мовчаном. Володимир Огризко, який по квоті Президента очолить МЗС, теж мав свої справи: про щось жваво розмовляв з братом глави держави Петром Ющенком.

Зрештою, вийшло саме так, як прогнозував Литвин — тобто не вийшло, по суті, нічого. Щоправда, такого–сякого компромісу вдалося досягнути — зібравшись у сесійній залі, депутати за допомогою системи «Рада» проголосували за порядок денний вівторка: спочатку — голосування за призначення Прем’єр–міністра, потім — за комітети (у визначенні плану на вівторок коаліцію підтримали і Блок Литвина, і комуністи). При цьому Тимошенко обиратимуть, як і хотіла коаліція, не картками: 253 голосами «за» (до коаліції приєдналися комуністи) парламент вирішив, що за Юлю голосуватимуть руками. Себто кожен депутат після того, як спікер назве його прізвище, підніме руку на знак підтримки кандидатури (або не підніме).

Це голосування, як і попереднє, підтвердило: у ВР присутні всі 227 коаліційних «голосів» БЮТ і «НУНС» . Тож за бажання обрати Прем’єра можна було б і вчора. Але в когось цього бажання не було. «Блокатори» не можуть толком пояснити, які в них вимоги, бо насправді причина зовсім в іншому, — вважає «НУНСівець» Тарас Стецьків. — «Регіони», які отримають, за їхніми словами, «сигнали з космосу», просто вперто не хочуть допустити голосування за Тимошенко. Ну ми ж із вами знаємо, де і за якою адресою розташований той «космос».

Стецьків мав на увазі не Ки­ївську адміністрацію, де сидить мер з аналогічним прізвиськом.