Подільська ревізія

06.12.2007
Подільська ревізія

Фантастичні скелі Гайдамацького Яру — чим не диво? (Укрінформ.)

Закінчилось подання пропозицій на конкурс «Сім чудес Вінниччини», який Вінницька обласна рада оголосила в рамках загальнонаціональної акції «7 чудес України», створивши для цього комісію з фахівців різних галузей. Двадцять районів та всі міста обласного значення представили документи на місцеві перлини, які вони вважають найціннішими для краю. Всього нараховується 54 об’єкти, на які зроблено подання. З одними конкурсантами членам комісії буде визначитись нескладно, бо вони є воістину неповторними, а між іншими може виникнути напружене змагання.

Немає аналогів геологічному заказнику Гайдамацький Яр зі скелями дивовижної форми або Лядовському скельному монастирю. А таке природне утворення, як метеоритний кратер в Іллінецькому районі, вважається унікальним не тільки для України, на геологічному кристалічному щиті якої знайдено ще кілька «зоряних ран». Він містить розсипи невеликих алмазів, що утворилися в момент удару, а вони виявлені всього в двох кратерах у світі. Не випадково представити його приїхав завідувач кафедри астрономії Національного університету імені Шевченка Валерій Криводубський. А от, наприклад, палац Потоцького в Тульчині змушений буде змагатися на рівних із палацом Щербатової в Немирові.

Певний парадокс, правда, у тому, що окремі вартісні об’єкти не потрапили в конкурсну програму через суто формальні причини. Скажімо, керівництво Немирівського району, пропонуючи до переліку чудес палац Щербатової та величезне скіфське городище під райцентром, не ризикнуло винести на обговорення ще й третє подання – на комплекс порогів на Південному Бузі біля села Сокілець.

Остаточно прекрасна сімка буде визначена у грудні, причому комісія зобов’язана це зробити до початку формування обласного бюджету на наступний рік. Як повідомив «УМ» заступник голови обласної ради Степан Нешик, у головному фінансовому документі Вінниччини планується окремою статтею передбачити видатки на підтримку та розвиток чудес­переможців. У кошториси також буде закладено кошти на організацію туристичних маршрутів та створення необхідної мінімальної інфраструктури, на видання книжок та буклетів, які привабили б людей до подільських чудес.