Клубитися по–українськи

08.11.2007

Учасники акції «Не будь байдужим» вирішили освоїти клуби, мовляв, набридло нам, що молодь гоцає під все, окрім українського продукту. Троє провідних ді–джеїв України — Архітектор із гурту «Тартак», Валік («Бум– бокс») і Тонік (ТНМК) першу україномовну дискотеку відіграли у київському клубі «Бінго», а попереду вечірки в Донецьку, Одесі, Харкові.

DJ Валік цього року відвідав британський чемпіонат світу ді–джеїв. «Після мого виступу підходять до мене і кажуть, що нарешті хтось до них приєднався зі східної Європи. Ми не найкращі — це факт, але можемо гідно представити себе перед світом». Тонік із ТНМК взагалі вважає, що українські ді–джеї переплюнуть польських, російських, румунських. «Вони звикли до популярності, до великих грошей, тому часто відчувається халтура, а українці намагаються зробити все якісно і професійно», — каже Тонік.

Щоб бути музикантом, треба відвідувати музичну школу чи мати приватного вчителя, натомість у ді–джеїв ніяких шкіл і навіть майстер–класів немає. За словами тартаківця Архітектора, вони дивляться записи з чемпіонату світу, вивчають їхні рухи, манеру поведінки, конспектують всілякі нюанси, а потім їдуть за кордон за платівками, бо в нас їх перестали виробляти. І починають їх «шкрябати».

Пробна дискотека в «Бінго» пройшла на ура. Молодь, яка звикла гоцати під r’n’b, реґґі, хіп–хоп англомовний, суперово відпочивала під Яремчука, Ротару, «Братів Гадюкіних», «Крихітку Цахес», «Сонцекльош» та інших. Звісно, ді–джеї часто презентували ремікси на пісні своїх гуртів.

На початок туру організатори акції зробили для небайдужих музичний сюрприз. Про хороших дівчат, гарячі танці і як все буде файно співав голова львівської діаспори Вова зі Львова. «Нас тут не густо, не тисячі, але повірте, таких як ми, мислячих і україномовних, багатенько, і в нас все буде файно».

Після туру громадська організація «Не будь байдужим» видасть збірки реміксів на пісні виключно українських виконавців і розповсюдить по нічних клубах і в ді–джейському середовищі. Диск буде складатися з треків, які відберуть після всеукраїнського конкурсу ді–джеїв.