Поліцайська бляха,

28.09.2007
Поліцайська бляха,

Фото з ресурсу http://polizaisled.blogspot.com

Давайте все­таки погодимося з американцями: чим вище вгору залізе мавпа, тим видніше її зад. Саме так громадяни Америки, і не тільки Америки, пояснюють свою прискіпливу цікавість до біографії правителів. І мають на це повне право. Так само й українське суспільство має право знати все про людей, які правлять Україною, особливо якщо ці персони, м’яко кажучи, дещо екзотичні.

Історія єнакієвського екзота в цьому плані є дуже повчальною, оскільки за 3 роки, незважаючи навіть на затуляння всіх амбразур грудьми Ганнусі Стеців, білі плями в біографії Януковича так і залишилися білими. Ні, ми не про легендарну участь екзота в гонках «Формули1» у Монако — це «чисто пацанські понти», ну буває. Йдеться про справи серйозніші.

 

Досі світ не побачив партквиток тов. Януковича, в архівах комісії партійного контролю при ЦК КПРС немає згадки про розгляд особової справи такого товариша, невідомо, хто дав рекомендації тов. Януковичу в партію тощо.

Навіть цікавішою є історія зі зняття судимостей, точніше з легендарним рішенням президії Донецького обласного суду про незаконність засудження «з/к» Януковича. Пацани перестаралися. Якби було таке рішення насправді — були б засуджені ті, хто незаконно позбавив свободи невинуватого, до того ж із прискіпливим цинізмом зробили це двічі поспіль; окрім того, таке рішення залишило б в архівах цілу низку паперових слідів — у архівах прокуратури, МВС; навіть більше — такий приголомшуючий ляп неминуче розглядали б на рівні Києва та Москви, про що свідчили б відповідні документи.

Немає нічого подібного. Один папірець — і все. Зазвичай громадяни цікавляться не лише біографією володаря, а й походженням, родиною. Цей інтерес можна пояснити — стає зрозумілим, у яких умовах виховувалася людина, чого її навчали, як вона визначає для себе добро і зло. У випадку донецького екзота — ще більша прогалина. Про Федора Володимировича Януковича, батька екзота, навіть із творінь придворних біографів, відомо таке: народився 1923 р., ніби навчався у легендарній місцевій школі льотчиків, яка «пачками» готувала майбутніх Героїв Радянського Союзу, на початку війни був поранений і провалявся у госпіталі. Але у якій частині та де служив? Відповіді нема. Де був поранений, характер поранення, де лікувався? Відповіді нема. У списках курсантів Ворошиловградського льотного училища 1935—1941 рр. курсант Янукович не значився. Окрім того, що найважливіше — Ф. В. Януковича немає в списках ветеранів Великої Вітчизняної і навіть у списках ветеранів праці. Для тих, хто пам’ятає совєцькі реалії, — відповідь очевидна: не значиться лише тому, що не мав найменших підстав претендувати на такий статус.

Далі. Якби Янукович­старший мав бодай найменше відношення до Великої Вітчизняної — обов’язково був би нагороджений. Нехай не бойовою медаллю, але який­небудь значок на кшталт 10, 20, 30 років — був би обов’язково. І вже цей факт історіографи згадали б обов’язково. Та якби у Януковичастаршого був хоча б значок «ГТО» — в 2004 р. Гельмани роздули б його до розмірів Золотої Зірки Героя. Але не роздули, отже, взагалі не було за що зачепитися, а краще було промовчати.

Тепер подивимось на проблему з іншого боку і поставимо таке питання: ким міг бути молодий чоловік у роки війни. Вибір відповідей обмежений:

— або бійцем Червоної Армії;

— або дезертиром чи поліцаєм.

Оскільки перша відповідь відкидається автоматично, бо не наданий жоден документ, який би підтверджував службу Януковича Ф. В. у Червоній Армії, присутність у списках евакуйованих, роботу на об’єктах народного господарства в тилу (більше того — не знайдено навіть військового квитка Януковича Ф. В.), то залишається лише відповідь під номером два. Отже, висновок щодо громадянина Януковича В. Ф. може бути тільки один: злодій, син дезертира. Щодо другого складника — «поліцай» — не наполягаємо, хоча є документи, які це підтверджують. Але є ще два питання.

Як сидиться поруч із нащадком дезертира і людиною, якій радянська влада зброю в руки не давала і не ризикнула навіть призвати в «стройбат», комуністам?

Викликає захоплення жорстка позиція Російської Федерації щодо відродження нацизму і реабілітації його поплічників у Прибалтиці. А в Україні слабо?

www.ordua.com

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

У школі маленький Яник учив англійську мову, а вдома — німецьку.

* * *

Партії регіонів потрібно було оголосити, що Янукович — це Мауглі, вихований шахтарями. Менше було б питань.