Три голови, три «К»

18.09.2007

У неділю Всеукраїнське об’єднання «Свобода» провело в Києві Марш захисту українців. В акції взяло участь чимало людей — до десяти тисяч. Організатори зізналися, що самі не розраховували на таку масовість.

Демонстранти (деякі — зі смолоскипами) підходили на майдан Незалежності, несучи в руках десятки білих транспарантів на всю ширину проїжджої частини. Гасла — «Душу й тіло ми положим за свою Свободу!», «Свобода» — єдина сила українців», «Геть нелегальних мігрантів з України!», «Графу «національність» — у наші паспорти», «Ні торгівлі землею!», «Русифікації — ні!», «ЄЕП і СНД — ні!» тощо. Лідери виступали з вантажівки, обтягнутої синьою тканиною.

Чи не найбільш цікавим персонажем на марші було триголове чудо–юдо: велетенська іграшка, голови якої були обв’язані хустинами Партії регіонів, «НУНС» та БЮТ. Це чудо, за баченням «Свободи», символізує схожість цих політичних сил. «Вони рвуться до парламенту, імітуючи протиборство», — вважає Олег Тягнибок. У кінці це опудало розпанахали на шматки. Люди розібрали між собою кавалки іграшки.

У своєму виступі Тягнибок запропонував провести люстрацію за принципом трьох «К». «Доки ми не викинемо з влади комуністів, кадебістів та кучмістів, доти нічого не зміниться», — пояснив лідер «Свободи».

Були на марші й провокатори. Невідомі найняли зо дві тисячі підлітків, які йшли позаду колон «Свободи». Дорогу до майдану Незалежності, де проводилося віче, їм перекрили націоналісти, тому провокацій не трапилося. Учасники цієї масовки зізнавалися: їм заплатили по 30 гривень за три години політичної активності. До речі, вранці одне російське видання написало: націоналісти влаштували проплачений мітинг...