Екс-ректорка Катерина Амосова намагалася штурмом взяти університет Богомольця (відео)

12:12, 14.01.2019
Екс-ректорка Катерина Амосова намагалася штурмом взяти університет Богомольця (відео)

Екс-ректорка намагалася штурмом прорватися до університету (Укрфото)

Колишня очільниця Національного медичного університету імені Богомольця Катерина Амосова разом зі своїми прихильниками намагалася штурмом взяти вуз.
 
Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
 
Відповідне відео вона опублікувала у Твіттері.
 
"Прямо зараз Катерина Амосова разом зі своїми прихильниками, що поводяться, як типові тітушки, здійснюють штурм НМУ імені Богомольця", - написала Уляна Супрун.
 

На відео видно штовханину в приміщенні закладу та бійку.
 
Згодом очільниця МОЗу повідомила, що поліція вивела з університету Богомольця людей, які намагалися прорватися в будівлю силою.
 
"Зараз вони надають пояснення правоохоронцям. Але на цьому Катерина Амосова зупинятися не збирається. Нам відомо, що планується ще одна спроба штурму - вже за участі представників суду", - додала Уляна Супрун.
 
При цьому у Фейсбуку МОЗу повідомили, що Катерина Амосова була ознайомлена з наказом про своє звільнення керівництвом університету 10 січня і наразі не має жодних повноважень. 
 
"Додатково відомча служба разом з Катериною Амосовою відповідно до законодавства України мали звернутись до МОЗ України, а не адміністрації університету, як до органу, який видавав акт про поновлення та звільнення. Нагадаємо, що державні виконавчі служби зобов’язані повідомляти МОЗ України як засновника та власника державного університету про здійснення будь-яких виконавчих проваджень у державному університеті, зокрема, про плани захоплення та блокування університету державними виконавцями. Наразі таких повідомлень до МОЗ України не надходило", - ідеться в повідомленні.
 
20 грудня суд вдруге поновив Катерину Амосову на посаді ректора університету Богомольця. Перед цим 2 жовтня Міністерство охорони здоров'я вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректора медвишу Богомольця після того, як поновило її на цій посаді, виконуючи постанову Київського Печерського районного суду від 20 вересня.
 
У лютому Міністерство охорони здоров'я зі скандалом звільнило ректора Національного медичного університету ім. О.Богомольця Катерину Амосову із займаної посади. Амосова назвала рішення МОЗ незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.
 
Навколо університету Богомольця розгорнулася боротьба за владу: Міністерство охорони здоров’я у серпні вчергове спробувало призначити в.о. ректора. Новопризначений керівник Юрій Кучин у перший робочий день не зміг пробитися до кабінету, наступного дня його завели туди у супроводі поліції. Ще декілька днів тривали бійки за можливість Юрія Кучина керувати навчальним закладом із кабінета ректора.
 
Після першого поновлення Амосової на посаді МОЗ звернувся до Нацполіції та Генпрокуратури з вимогою розслідування "низки зухвалих злочинів" ректорки університету Богомольця Катерини Амосової.
 
Наприкінці вересня МОЗ повідомив, що з Національного медичного університету зникла низка важливих документів, а установа припинила фінансову діяльність.