Моторошне отруєння дівчинки в таборі «Славутич»: про що мовчали лікарі

18:58, 31.07.2018
Моторошне отруєння дівчинки в таборі «Славутич»: про що мовчали лікарі

Маргарита з батьками (фото: соцмережі)

Дівчинка, яка отруїлася в таборі "Славутич" під Києвом, досі перебуває в комі. 
 
Про моторошну ситуацію, про яку не поширюються чиновники МОЗ, розповіла мама Маргарити Юлія Лукашук.
 
"На кожному етапі були допущені непоправні помилки, що призвело до вкрай важкого стану моєї дитини, яка з 2 липня 2018 року і по сьогоднішній день перебуває в комі 3 ступеня, в украй важкому стані в лікарні Охматдит", - розповіла жінка у Фейсбуку.
 
Вона прокоментувала заявили МОЗ про те, що у Марго нібито було важке "супутнє захворювання", через яке отруєння сильно вдарило по здоров'ю дівчинки.
 
"Протягом останнього року Марго займалася гімнастикою 3-4 рази на тиждень мінімум по 3 години, тому коли пишуть в соцмережах про різні вигадані хвороби, неврологічні розлади, прийоми різних таблеток - це все маячня і вигадки тих людей які намагаються уникнути відповідальності", - підкреслила Юлія. 
 
Вона додала, що під час перебування в таборі (3 дні) Марго відчувала себе добре, брала участь у всіх розважально ігрових і спортивно оздоровчих програмах.
 
Основні скарги у дітей в таборі "Славутич" були на несмачну їжу (пересолена гречка, занадто солодкий чай, несмачний рис, кабачки і т.д), розповіла мама дівчинки.
 
А коли у таборі сталося масове отруєння дітей, близько 11.00 години ранку Марго відчула себе погано - почалася блювота, після чого її перевели в медсанчастину табору "Славутич". 
 
"Близько 12.00 з медсанчастини Славутич зателефонувала мені жінка і представилася як черговий лікар і сказала, що у Марго була блювота вдруге після прийому "Регідрону" і на даний момент її тільки нудить. ...Зателефонувавши до головлікаря, дізнавшись про стан моєї дитини, він ні чого не міг відповісти, а передав трубку знову черговому лікарю, після чого відразу мені дали поговорити з Марго. 
 
На питання, що її турбує, вона відповіла, що "слабкість і голова болить". Після цієї розмови, постійно в телефонному режимі спілкуючись з черговим лікарем мені крім того, що Марго нудить, слабкість і голова болить, нічого нового про стан її здоров'я не говорили, а переконали мене в тому, що приводу для хвилювання немає. Тому дочекавшись чоловіка з роботи і залишивши на нього маленьку дитину я в 16.00 поїхала в табір. 
 
 
О 18.00 приїхав в Лагер Славутич і побачивши Марго у мене був стан шоку. Марго лежала на ліжку ослаблена настільки, що черговий лікар допомагала їй підніматися щоб зробити ковток води. 
Відразу мені кинувся в очі низ живота (в області сечового міхура) - був сильно надутий, на питання коли Марго ходила в туалет, мені лікар відповіла що з 11.00 вона не ходила в туалет. Я запропонувала Марго піти в туалет, вона мені сказала: "Мамочко, я не можу йти, на що цей лікар з іронією відповів: "Що ти вигадуєш!" 
 
Піднявши Марго з ліжка вона насправді не могла пересуватися і втратила свідомість. Я почала кричати: "викликайте швидку! що ви зробили з моєю дитиною? чому вона в такому стані?" - пише мама дівчинки.
 
Коли дівчинку поклали на ліжко і дали понюхати нашатирного спирту, вона прокинулася, після чого у неї почалася сильна блювота на ліжко. 
 
"Я запитала: "Марго, а що ти не відчуваєш, як тебе нудить? Вона сказала - "ні". Приїхавши в районну лікарню Переяслава Хмельницького о 19.00, під час вступу до приймального відділення Марго відразу поклали в палату, почали ставити внутрішньо-судинний катетер. 
 
У зв'язку з сильним зневодненням організму вени сильно спались і десь з 10-ї спроби, помінявши велику кількість катетерів, їм вдалося його поставити і почати інфузійну терапію (крапельницю). У лікарню приїхав головлікар табору, який на питання начмеда лікарні: "Скільки разів була блювота?", він: "5 разів". Про це я почула вперше! Через 30 хвилин під час крапельниці у Марго почався напад генералізованих судом, з сильним криком вона втратила свідомість. Її одразу повезли в реанімацію, де через 30 хвилин стався повторний напад генералізованих судом і після цього протягом 30 хвилин почалися тоніко-клонічні судоми з перервою 30 секунд (епістатус), після якого Марго вже не прокинулася. 
 
Через 10 хвилин настала зупинка дихання, внаслідок чого її відразу ж заінтубували і підключили до апарату штучної вентиляції легенів. О 3-й годині ночі я не витримала і подзвонила головному лікареві табору, запитала: "Так скільки ж разів у моєї дитини була блювота з огляду на її стан?", на що він мені відповів: "8 разів, а може може і більше". 
 
Вранці 3 липня на консультацію приїхала реанімаційна бригада дитячої лікарні з Боярки, після чого лікарі відмовилися перевозити дівчинку, враховуючи її вкрай важкий стан.
 
А близько обіду прибула комісія з Києва і прийняла рішення про перевезення Марго в в токсикологічне відділення Охматдиту.
 
Як розповідає мама Маргарити, на даний момент стан дівчинки вкрай важкий: кома 3 ступеня, проведено складну нейрохірургічну операцію "декомпресійна трепанація черепа", поліорганна недостатність.
 
"Вже як 4 тижні триває це пекло, постійно аналізую, згадую все як було і чому це сталося. На багато відповідей і питання не знаходжу я пояснень і думаю, ні коли не знайду. Чому моя дитина так мучився і донині я спостерігаю ці муки? Навіщо треба було від мене повністю приховувати реальний стан моєї дитини, що в неї була безперервна блювота, що й призвело до незворотних процесів в організмі? Чому їй не надали своєчасної першої меддопомоги? За словами дітей, вона була дуже знесилена, спала, відповідно не пила воду, ліки, а на це ні хто не звертав уваги. Чому тренер не подзвонив і не сказав що Марго погано і стан погіршився? Мало того черговий лікар (жінка) з якою я постійно спілкувалася зараз взагалі ніде не фігурує, велика ймовірність, що вона взагалі жодного відношення до медицини не має. Чому не викликали вчасно швидку, враховуючи стан дитини?"
 
Юлія розповіла, що навіть питна вода в кулері табору була непридатною для вживання дітей. 
 
"Здоров'я не купиш за гроші! Чуда в житті не буває! Ну а "Надія", напевно, насправді вмирає останньою", - резюмувала жінка.
 
Нагадаємо, у дитячому оздоровчому таборі "Славутич" отруїлись 16 дітей. Одна дитина - 8-річна дівчинка - впала в кому, її життєдіяльність підтримується апаратно. Було втрачено багато часу, оскільки і медперсонал табору, і персонал центральної райлікарні не повідомили про отруєння відразу.