Безкоштовні послуги в лікарнях: у МОЗ роз’яснили новий порядок надання первинної медичної допомоги

15:48, 01.07.2018
Безкоштовні послуги в лікарнях: у МОЗ роз’яснили новий порядок надання первинної медичної допомоги

Прийом у сімейного лікаря залишиться безкоштовним (фото: Перша міська клінічна лікарня ім. Князя Лева)

У міністерстві охорони здоров’я повідомили про те, які безкоштовні послуги отримають в лікарні українці, якщо звернуться по первинну медичну допомогу до сімейного лікаря чи педіатра.

"Сімейні лікарі, терапевти і педіатри та спостерігатимуть за вашим станом здоров’я чи станом здоров’я вашої дитини, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби ваш лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи буде консультуватись з ним щодо вашого лікування", - коментують в МОЗ.



Сімейні лікарі продовжать виписувати рецепти на ліки, у тому числі за державною прорамою "Доступні ліки".



Безкоштовно можна буде здати 10 аналізів. Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням лікаря у закладах спеціалізованої, а не первинної, допомоги.



У МОЗ нагадують: кількість безкоштовних візитів до лікаря - необмежена.

Безоплатними будуть і профілактичні огляди для виявлення захворювань на цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, гіпертонічної та інших хвороб серцево-судинної системи, колоректальний рак та рак передміхурової залози.





Сімейний лікар також може безоплатно вести неускладнену вагітність. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. Також лікар первинки розкаже, як діяти вагітній і дорослим членам родини, що мешкають з нею, при наближенні пологів. У потрібний час скерує до пологового будинку.



Педіатр або сімений лікар буде проводити низку профілактичних оглядів дітей та слідкуватиме за календарем щеплень.





При раптовому погіршенні здоров’я допомога теж буде надаватися безкоштовно.

У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Лікарняний лист та направлення на МСЕК теж видасть сімейний лікар.



Візити лікаря додому до хворих теж залишаються безкоштовними.



Варто відзначити, що з 1 липня починається наступний етап медичної реформи, який змінює систему фінансування лікарень на так званий механізм "гроші ходять за пацієнтом", коли фінансування надають не за кількістю ліжкомісць у медзакладі, а за кількістю пацієнтів, які звернулися за допомогою та отримали її.

Нагадаємо, вибрати сімейного лікаря в Україні можна із квітня 2018 року не залежно від місця реєстрації.