В Черкасах у реанімації лишаються дитина і працівниця школи

16:37, 10.05.2018
В Черкасах у реанімації лишаються дитина і працівниця школи

(Фото: Владислав Мусієнко/POOL)

У реанімації Черкаської дитячої лікарні з отруєнням залишається ще одна дитина і працівниця міської школи №8, котрі 8 травня отруїлися невідомою речовиною на лінійці, присвяченій Дню пам’яті та примирення. Про це у коментарі виданню "УМ" повідомила прес-секретар голови Черкаської ОДА Вікторія  Курченко.
 
Загалом у Черкаській обласній дитячій лікарні перебувають 55 школярів та 4 дорослих – три вчительки та техпрацівниця. Стан їх і надалі поліпшується. Прогнози лікарів оптимістичні.
 
Нагадаємо, що вчора дітей почали переводити з реанімації, у якій знаходилося 11 школярів.
 
Загалом на урочистій лінійці були присутні 424 школярі і чимало дорослих – батьків та вчителів. Раптом 17 дітей втратили свідомість. Інші поскаржилися на  нудоту, головокружіння, головний біль.
 
Відразу 42 школярів були госпіталізовані до обласної дитячої лікарні, а загалом до медиків звернулося майже 100 постраждалих.
За словами головного освітянина Черкас Сергія Воронова, сьогодні  всі постраждалі   повторно здали аналізи для перевірки  їхнього стану здоро’я. Усі аналізи у нормі.
 
Тим часом у ДСНС  області кажуть, що ураження школярів відбулося повітряно-крапельним шляхом. Розпилення шкідливої речовини носило локальний характер, адже окрім цієї школи постраждалих у Черкасах  більше немає. Тепер тривають усі необхідні дослідження для встановлення джерела отруєння. Перевіряються різні версії, залучені всі кращі фахівці, у тому числі - Міністерства охорони здоров'я.
 
«До  кінця тижня школярі, які ще  у лікарні, повернуться додому. Хворих із середньою та важкою тяжкістю – немає», – повідомляє черкаський міський голова Анатолій Бондаренко.
 
 І додає, у зв’язку з цією ситуацією він  доручив профільному департаменту розробити низку комплексних заходів безпеки в школах Черкас і просить дописувачів соціальних мереж не розповсюджувати чутки й не продовжувати нагнітати паніку.
 
«Розумію, що багатьох цікавить, що ж трапилося насправді й чим отруїлися діти. Утім, відповідь на це зможуть дати лише компетентні органи, тож дочекаймося їхніх висновків. У лікарні вже працює прокуратура», – зазначає Анатолій Бондаренко.
 
За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.
 
Нині навчання в Черкаській міській школі №8 призупинене до понеділка.