За відставку Уляни Супрун проголосували у профільному комітеті Верховної Ради

20:49, 03.04.2018
За відставку Уляни Супрун проголосували у профільному комітеті Верховної Ради

Уляна Супрун за півтора року так і не була призначена на посаду голосуванням у Верховній Раді (Уляна Супрун / Facebook)

Сім членів комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я висловили недовіру т.в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун та проголосували за звернення до Кабінету міністрів про її звільнення.

Про це у Facebook повідомила народна депутатка, яка виступала проти голосування за медичну реформу восени 2017 року, Ольга Богомолець.

"У проекті Постанови в якості причини вказано гостру суспільну напругу, яка виникла у зв’язку із зривом програми державних закупівель ліків у 2016 році, що має ознаки службової недбалості", - ідеться в повідомленні Ольги Богомолець.

Вона також наводить інші причини для відставки Уляни Супрун, наприклад, ріст рівня смертності :

"Якщо у 2016 році кількість померлих була на 175 тисяч більше ніж народжених, то вже у 2017 році — ця цифра збільшилася до 198 тисяч", - пише вона.

Також серед аргументів наводиться інформація про еміграцію медичних працівників та низький рівень імунізації населення.

"Міжнародні закупівлі ліків зірвано — громадяни змушені були за два останні роки витратити з власних заощаджень 6,7 млрд. гривень на ліки, кошти на які були виділені державою для медичного забезпечення лікарень", - зазначає Ольга Богомолець.

Варто відзначити, що Уляна Супрун була призначена тимчасово виконувати обов’язки міністерки у серпні 2016 року, тобто від часу призначення ще не минуло 2 років, однак за цей час Верховна Рада та Кабінет Міністрів не спромоглися затвердити її на посаді очільниці медичного відомства, однак за цей час депутати проголосували за медичну реформу, перший етап якої - вибір сімейного лікаря - стартував 2 березня.

Як повідомляла "УМ", під час спалаху захворюваності на кір у 2017-2018 роках рівень вакцинації від кору, краснухи та паратиту зріс із 45% до 93%.