В Україні наступного року мають збудувати 1300 сільських амбулаторій

07:12, 28.11.2017
В Україні наступного року мають збудувати 1300 сільських амбулаторій

Стоматологічний кабінет в селі Стасі закупили в 2017 році (Олег Кулініч / Facebook)

Міністерству регіональної політики доручено відродити в країні інфраструктуру вже напівзабутої сільської медицини.
 
Про це повідомив на харківському виїзному засіданні відомства заступник міністра Лев Парцхаладзе. 
 
Усі визначені проекти реалізовуватимуть у рамках нещодавно прийнятого закону. Гроші для цього вже заплановані — стаття витрат лише для стартових робіт складає 14 млрд. гривень.
 
Наразі фахівці розглядають кілька варіантів будівель на 18-20 місць, зведення та оснащення яких триватиме максимум три місяці.
 
Якщо процес iтиме за планом, то вже наступного року в селах відкриють 1 300 амбулаторій, здатних кваліфіковано надавати первинну медичну допомогу.
 
Але, як запевнив Лев Парцхаладзе, робота триватиме далі, оскільки проект розрахований на 2-3 роки. 
 
Ідеться не лише про відкриття сучасних медичних пунктів, оснащених необхідним обладнанням, а комплексний підхід до вирішення проблем сільської медицини.
 
Тут збудують дороги, шукатимуть житло для лікарів, виділять транспорт для підвезення хворих із сусідніх сіл, налагодять комп’ютерний зв’язок амбулаторій із районними та обласними клініками для екстрених консультацій з фахівцями вузького профілю.
 
Як повідомила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, новий закон про сільську медицину вперше передбачає дистанційне надання лікарняних послуг жителям населених пунктів, що територіально віддалені від великих клінік. На впровадження телемедицини виділять 560 мільйонів гривень.
 
Приблизно таку ж суму буде витрачено для підготовки лікарів, які працюватимуть у сільській глибинці.