У Хмельницькому 7-річна дівчинка захворіла на правець

11:00, 06.09.2017
У Хмельницькому 7-річна дівчинка захворіла на правець

Лікарі просять батьків захищати своїх дітей від небезпечних хвороб найпростішим способом - вакцинацією. (із соцмереж)

У Хмельницькому 7-річна дівчинка захворіна на смертельно небезпечну хворобу - правець. Наразі дитина перебуває у лікарні.

Батьки спочатку намагалися лікувати дитину самостійно, але на 5-й день після поранення звернулися до лікарів. Виявилося, що дитина не отримувала щеплення проти правцю.

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що щеплення було зроблене дитині негайно, хоча в соцмережах розпочався пошук несертифікованої вакцини російського виробництва.

"У МОЗ є достатня кількість людського протиправцевого імуноглобуліну європейського виробництва, який рекомендований для лікування правцю основними міжнародними протоколами, має прекваліфікацію ВООЗ і GMP. Потрібну кількість імуноглобуліну було направлено у Хмельницький, лікарів і батьків повідомили", - ідеться в повідомленні відомства.

Попри те, увесь день до МОЗ надходили повідомлення щодо пошуків протиправцевої сироватки російського виробництва для цієї самої дитини, хоча імуноглобулін було введено дитині о 10 ранку.

МОЗ України повідомляє, що ми не рекомендуємо використовувати препарати російського виробництва, особливо імунобіологічні. Препарати не є зареєстрованими в Україні, не мають жодного міжнародного сертифікату якості, а також через відсутність офіційної дистрибуції в країні вони завозяться протизаконно, тож немає ніякої гарантії щодо дотримання холодового ланцюга.

"І знову закликаємо усіх батьків робити щеплення своїм дітям і самім ревакцинуватися кожні десять років. Вакцини є безпечними і надійними, а незначні побічні реакції переносяться набагато легше і проходять без наслідків, на відміну від правцю", - зазначають у МОЗ.

Там підготували інфографіку, в якій інформують про способи зараження, небезпеку та міри із захисту від правця.