Захоплені в Азові українські моряки зайшли в суд Москви під оплески та «Слава Україні!»

11:19, 15.01.2019
Захоплені в Азові українські моряки 15 січня доставлені в Лефортовський судМоскви для продовження обрання запобіжного заходу.
 
Засідання проходить за закритими дверима, інформує "Радіо Свобода".
 
Кремлівські прокурори просять залишити українців, які оголосили себе військовополоненими, під вартою до 26 квітня.
 
Відео прибуття моряків до суду опублікував український журналіст Роман Цимбалюк. На кадрах видно, як чоловіків випускають силовики з автозаку і заводять в приміщення суду.
 
"Лефортовський районний суд Москви. Привезли наших військовополонених", - написав журналіст у пості. Крім того, на відео чути, як Цимбалюк вітає Героїв словами "Слава Україні!".
 

На засідання приїхала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, на засідання також прибули родичі воїнів Військово-морських сил України.
 
"Наших хлопців розподілили для розгляду справи на шість груп по чотири людини. Перші три групи будуть розглядатися з 09:30. В очікуванні. Хочемо швидше побачити наших моряків", - написала вона у Facebook.
 

Однак, як відомо, напередодні ФСБ Росії попросила зробити слухання закритими і суд їхнє клопотання задовольнив. Адвокати називають це грубим порушенням Кримінально-процесуального кодексу Росії і принципу гласності.
 

Як повідомляє Telegram-канал "LIFE SHOT", засідання закрили від слухачів і ЗМІ.
У свою чергу "360tv" зазначає, що родичі українських героїв демонстративно не спілкуються з російськими ЗМІ, а на відео каналу чутно, як у суді моряків вітають "Слава Україні!".
 
Як повідомляла "УМ", ФСБ Росії вимагають від Лефортовського суду Москви продовжити арешт полонених українських моряків до 25 квітня.
 
7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Також повідомлялося, що Москва не надає ліків пораненим в Азові морякам.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії.