На Полтавщині знайшли знаряддя для катувань в’язнів: колючий дріт, кувалди, рогачі, шипи (фото)

19:07, 26.10.2018

На Полтавщині прокурори знайшли та вилучили у в’язниці знаряддя, якими ймовірно катували ув’язнених за непослух: заціпи та рогачі, обмотані колючим дротом з гострими металевими шипами, ломи і кувалди.

Про це повідомила речниця генерального прокурора Лариса Сарган у Facebook.

"Середньовічні катування? Ні. Гострі металеві шипи та колючий дріт проти засуджених. Після цього ми хочемо бачити їх на волі людьми? Після нелюдського поводження з ними?!", - написала вона.

Лариса Сарган не повідомила, у якій саме установі прокурори знайшли катівню, але зазначила, що перевірки проводилися у Полтавській виправній колонії № 64, Божковській виправній колонії №16, Крюковській виправній колонії №29 та Надержинщинській виправній колонії №65.



"Усупереч законодавству в приміщенні відділу нагляду і безпеки виправних установ на видному місці зберігаються спеціальні засоби заборонені законом: заціпи, рогач, лом, кувалда тощо. Більш того, заціпи та рогач обладнані рукоятками, обмотаними колючим дротом, та оснащені гострими металевими шипами розміром 2-3 см", - прокоментувала Лариса Сарган.



При цьому речниця генерального прокурора роз’яснила, що до в’язнів можна застосовувати фізичний вплив.

"Згідно з ч. 1 ст. 106 Кримінально-виконавчого кодексу України, до осіб, позбавлених волі, якщо вони чинять фізичний опір персоналу колонії, злісно не виконують його законні вимоги, проявляють буйство, беруть участь у масових заворушеннях, захваті заручників або чинять інші насильницькі дії, застосовується фізична сила, спеціальні засоби, гамівна сорочка та зброя", - зазначила вона.



Проти керівництва "виправних установ"-катівень відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

Знаряддя для катування вилучили та направили на експертизу.

"Максимальна санкція передбачає відповідальність до 8 років позбавлення волі", - додала вона.



Нагадаємо, на Буковині знайшли металеві шафи для в’язнів, які нагадують середньовічні катівні.