Вагнер причетний до військових злочинів під Дебальцевим (відео)

12:45, 19.05.2018

Служба безпеки оприлюднила нові докази участі російських найманців ПВК «Вагнера» у військових злочинах проти України. Так керівник найманців, екс-офіцер спецназу Генштабу ЗС РФ Дмитро Уткін «Вагнер» наказав евакуювати з-під Дебальцевого російську бойову техніку, яку було знищено силами АТО.

 

Про це повідомляє прес-служба СБУ в суботу.

 

Зокрема, оприлюднено аудіозаписи розмов "Вагнера" зі своїм підлеглим - громадянином РФ Сергієм Ковальовим.

 

«Співробітники української спецслужби під час під час штурму 21 лютого 2015 року кадровими підрозділами ЗС РФ та терористами Дебальцевого перехопили телефонні розмови представників підрозділу спецслужб РФ під назвою ПВК «Вагнера». Отримана інформація є черговим доказом військової агресії Росії та засвідчує значні втрати російських військових у ході «гібридної війни» проти України», - йдеться у повідомленні.

 

У СБУ зазначають, що у розпал боїв керівник «вагнерівців» громадянин РФ, колишній офіцер спецназу Головного управління Генштабу ЗС РФ Дмитро Уткін (особистий номер М-0209) надав команду своєму підлеглому громадянину РФ Сергію Ковальову терміново евакуювати знищені силами АТО під Дебальцевим сучасні зразки російської бойової техніки - броньовані розвідувально-дозорні машини КамАЗ-43269 «Дозор».

 

В СБУ зазначають, що ця техніка находиться на озброєнні виключно в Збройних силах РФ, тому сама можливість її захоплення українськими військами викликає паніку в Уткіна-Вагнера та турбує більше, ніж доля залишених напризволяще поранених і вбитих російських найманців ПВК.

 

Оперативники СБУ встановили, що термінове вивезення «Дозорів» здійснювалося взводом технічного забезпеченнями ПВК «Вагнера», який очолював громадянин РФ, колишній військовослужбовець 10 ОБрСпП ГУ ГШ ЗС РФ Олексій Бородій. Під час боїв під Дебальцевим він був поранений та евакуйований на територію РФ.

 

Показово, що 19 червня 2014 року Бородій засуджений судовою колегією з кримінальних справ Північно-Кавказького окружного військового суду по ч. 4 ст. 159 УК РФ (шахрайство) до позбавлення волі на термін 4 роки зі штрафом у розмірі 200 тисяч рублів, але замість відбування покарання був направлений спецслужбами РФ на Донбас як найманець ПВК «Вагнера».

 

Раніше глава СБУ Василь Грицак заявив, що члени приватної військової компанії Вагнера (Дмитра Уткіна) причетні до знищення українського літака Іл-76 на Донбасі, штурму Луганського аеропорту та подій у Дебальцевому.

 

В СБУ також оприлюднювали аудіозаписи телефонних розмов керівника ПВК "Вагнера" Дмитра Уткіна і "міністра внутрішніх справ ЛНР" Ігоря Корнета, а також розмови "Вагнера" з генералом Збройних сил РФ Євгеном Нікіфоровим (позивний "Тамбов").

 

Найманцями "Вагнера" стають росіяни з ультранаціоналістичними переконаннями і військові ветерани, деякі з яких також воювали в Україні. За даними Служби безпеки, у складі ПВК Вагнера також є підрозділ "Карпати", до якого входять майже 40 українців.

 

За даними СБУ, найближчим часом до окупованого Донецька планують приїхати близько 100 найманців ПВК "Вагнер" для підтримки терористичного угруповання "ДНР".