Україна вперше випробувала крилату ракету «Нептун» (відео)

22:07, 30.01.2018

Перші успішні льотні випробування вітчизняної крилатої ракети наземного базування «Нептун», яка здатна точно уражати наземні та морські цілі, відбулися в Україні у вівторок.

 

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов після завершення випробувань.

 

За його словами, це повністю українська розробка конструкторів державного підприємства "ДержККБ "Луч" у співпраці з іншими державними і приватними підприємствами ОПК України.

 

Турчинов також повідомив, що РНБО, яка координує національну ракетну програму, поставила задачу "розробити комплекси крилатих ракет не тільки наземного, але і також морського та повітряного базування".

 

 

"Дальність дії наших крилатих ракет та їх бойове спорядження не суперечать підписаним Україною міжнародним угодам для такого виду зброї. Для України це дуже важлива подія, тому що після тотального роззброєння української армії відповідно до Будапештського Меморандуму, на озброєнні Збройних Сил України не залишилося жодної крилатої ракети", - додав секретар РНБО.

 

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець зазначив, що відбулось випробування ракети «Нептун». За його словами, це був черговий етап випробувань, який вирішили зробити публічним.

 

«Нептун» — проект надзвичайно вчасний, оскільки для України створення потужної зброї має виключне значення для забезпечення національної безпеки», — написав пан Згурець у Facebook.

 

За його словами, ракета спроможна забезпечити дальність стрільби по морській цілі у 280 км, по береговій стаціонарній цілі — ще більшу дальність.

 

Голова правління українського мілітарного центру Тарас Чмут повідомив, що ця ракета, яку готують як протикорабельну, має бути встановлена на ракетних катерах «Лань» і на перспективний корвет «Володимир Великий», будівництво якого триває з 2011 року у Миколаєві.

 

«У нас після анексії Криму, військово-морські сили залишилось без будь-яких ударних засобів. Ця ракета є шансом на те, що ВМС отримають можливість захищати Україну з південних кордонів», - каже пан Чмут.  

 

Він зазначив, що ракета є аналогом радянської ракети Х-35 «Уран», але повністю є вітчизняною та не має російських комплектуючих.

 

За прогнозами експерта, ракети «Нептун» будуть на озброєнні  українських ВМС не раніше, ніж через 2 роки.