Байден розповів, як домігся звільнення корумпованого генпрокурора України (відео)

13:15, 24.01.2018

Колишній віце-президент США Джозеф Байден розповів, домігля звільнення одного з українських Генеральних прокурорів тиском на Петра Порошенка і Арсенія Яценюка.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Джо Байден зазначив, що його відправили до України, щоб він домовився про звільнення неназваного корупціонера-генпрокурора в обмін на 1 мільярд доларів кредитних гарантій від США.

"Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили", - сказав американський політик.

Президент і тодішній Прем’єр-міністр на вимоги Байдена відповіли, що він не має повноважень "розпоряджатися" грошима. У відповідь Байден запропонував їм зателефонувати до президента США і уточнити про кредитні гарантії та повноваження.

"Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - зазначив екс-віце-президент США.




Нагадаємо, що з 22 лютого до 18 червня 2014 року Генеральним прокурором був Олег Махніцький, 19 червня 2014 року - 10 лютого 2015 року Віталій Ярема, 10 лютого 2015 року - 29 березня 2016 року Віктор Шокін, а 12 травня 2016 року призначили на посаду Юрія Луценка.

Виступаючи у Раді з міжнародних відносин США, Джозеф Байден наголосив, що українська влада послабила боротьбу з корупцією. Для відновлення темпів протидії хабарництву та розкрадання із бюджета необхідно створити антикорупційний суд.