В Україні стартувала медіа-кампанія «Літопис українського Донбасу» (відео)

18:40, 20.11.2017
В Україні стартувала медіа-кампанія «Літопис українського Донбасу» (відео)

У Бахмуті вперше на Донбасі було піднято українські прапори 100 років тому.

Інформаційно-просвітницька кампанія "Літопис українського Донбасу", спрямована на розкриття невідомих або маловідомих сторінок історії цього регіону, стартувала в Україні в понеділок.

 

Презентувала медіа-кампанію перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

 

Першим відеороликом з цього циклу став ролик "100 років з дня підняття українського прапора на Донбасі".

 

«Наша історія багато говорить про заселення Донбасу, про протиборство українських козаків з московитами. Але про пробудження національної ідентичності, взагалі української нації на Донбасі кінця ХІХ - початку ХХ століття дуже мало сказано. І тому сьогодні разом колегами з “Фабрики думки “Донбас”, істориками та іншими партнерами намагаємося промотувати цей період та розвінчувати той міф, який РФ не тільки сьогодні, а достатньо давно намагалася просувати, що нібито Донбас — це якась “ісконно руская зємля” і начебто на Донбас РФ може мати якісь територіальні претензії”, - заявила пані Джапарова.

 

За її словами, незнання своєї історії “дає певний люфт для міфологізації”: “І радянська історіографія, а до того царська Росія, саме цим і займалася - створювала свої міфи, на основі яких вибудовувалася політика цієї держави”.

 

Перший заступник міністра наголосила, що зараз важливо сформувати свій наратив з приводу українського Донбасу, який спирається на чіткі факти. Тож міністерство інформаційної політики наразі займається виготовленням відповідного контенту.

 

Зокрема, у грудні вийде цикл телепрограм “Нові герої Донбасу” - це 10 серій про сучасних героїв, які на Донбасі виборюють незалежність України.

 

У вересні відбудеться випуск газети “Донбасінформ”, яку двічі на місяць накладом у 200 тис. примірників роздаватимуть у тому числі на окупованій території. Цей контент виготовляється на виконання Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу, яка зараз перебуває на остаточному узгодженні у Кабміні.

 

Пані Джапарова також нагадала, що цього дня 100 років тому, у день проголошення Третього універсалу УНР, у Бахмуті вперше на Донбасі над будинком повітової земської управи було піднято українські прапори - як символ того, що “Україна була, є і буде на Донбасі”.

 

Як наголошувалося, Третім універсалом територія Катеринославської губернії (до якої належали велика частина території нинішніх Донецької та Луганської областей) була проголошена територією Української Народної Республіки. При цьому одним із співавторів ІІІ та IV Універсалу Центральної Ради став Микита Шаповал - видатний політичний діяч, науковець, міністр УНР, вихідець з Бахмутщини (народився у с. Сріблянка, нині Артемівського району Донецької області).

 

Загалом Донбас подарував Україні багато визначних постатей: військових, політичних та культурних діячів, зазначалося на прес-конференції.