Річниця Іловайська: генерал Гордійчук поцілував перед богунівцями фото загиблих героїв (фото)

10:43, 29.08.2017
Річниця Іловайська: генерал Гордійчук поцілував перед богунівцями фото загиблих героїв (фото)

Герой України Ігор Гордійчук, який зараз керує ліцеєм імені Івана Богуна, разом із ліцеїстами прийшов вшанувати пам’ять загиблих під Іловайськом та на очах майбутніх офіцерів схилив голову та поцілував портрети загиблих побратимів. 

Це відбулося під час акції із вшанування пам’яті загиблих під Іловайськом біля Михайлівського собору в Києві, на яку зібралися близько 300 осіб.

"Генерал-майор Ігор Гордійчук, начальник військового ліцею імені Івана Богуна, привів ліцеїстів вшанувати пам'ять своїх загиблих товаришів, які входили в його групу, і які не вийшли з бою під Савур-Могилою і Іловайськом", - пише головний редактор Цензор.Нет Юрій Бутусов у Facebook.


Він відзначає, що юні захисники в новій формі української армії, з серйозними обличчями дивилися на портрети Стіни Героїв, а ще дивились "як їх важко поранений при прориві з Іловайська командир, Герой України, зараз насилу, з паличкою, але сам, сам, сам, підходив до портретів і цілував фотографії своїх загиблих бійців...".




Юрій Бутусов розповів і про інших учасників акції.

"Вони приїхали удвох у Київ, прийшли, знайшли фото, приникли до фотографії по черзі... Вони все ще з ним. Вони три роки чекали, що його знайдуть, вони вірили, але через три роки прийшла ідентифікація ДНК.Мама бійця та його кохана дівчина, з якою він так і не встиг створити свою родину", - розповідає він про рідних лейтенанта Олександра Ложбини, який загинув під Іловайськом.


 

Всього на майдані перед Михайлівським собором зібралося близько 300 осіб, що прийшли вшанувапи пам’ять загиблих під Іловайськом українських військових.

Насамперед це ті, хто тоді зміг вижити після вторгнення російських військ, рідні загиблих, полонених та зниклих безвісти українсььких захисників, бійці добробатів та небайдужі люди.

Про початок акції провідомляє "Громадське".


"Ми тоді чітко розуміли, що проти нас стоять російські війська. Вони обіцяли зелений коридор, але не дотримали слова. Під час виходу я потрапив у полон, але був обміняний через два дні. Потім продовжив служити", — сказав у коментарі журналістам офіцер батальйону "Донбас" Володимир Бабенко.


Користувачі Facebook публікують фото із жалобних заходів.

Організатори акції "День Пам'яті Героїв Іловайська 2014 та Східної війни" відзначають, що акція триватиме до 17:00.

На 12:00 запланована панахида за загиблими, потім - жалобна церемонія та запалювання свічок, автопробіг, екскурсія до оновленої експозиції волонтерського музею, який збирає свідчення про російську агресію, а також презентація документального фільму "Як ми стали добровольцями" о 14:30.

У дворі Михайлівського собору розташували виставку-експозиція із артефактів, вивезених з місць бойових дій Іловайського котла "Коридор Пам'яті" та фотовиставку фотографів-учасників Іловайських подій (Маркіян Лисейко, Олександр Глядєлов, Макс Лєвін, Макс Дондюк).

Нагадаємо, що Генеральна прокуратура України 14 серпня повідомила про завершення розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, "єдиним чинником, який перебуває у безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України та подальше вчинення військовими країни-агресора воєнних злочинів". Такий висновок обурив користувачів соцмереж, які стверджують, що провина за ці події частково лежить і на командуванні української армії.

За офіційними повідомленнями під час так званого "Іловайського котла" загинуло 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон.