#ПідтримуюСуспільне: що залишилося за кадром

13:41, 03.02.2019

Я дико втомився за ці дні, але маю сказати кілька речей.

1. Державне є зажди обслуговуючим персоналом влади. Суспільне - має давати правдиву, збалансовану інформацію. Суспільне має подавати правдиву інформацію і аналітику. Не ту, яка вас подобається, бо якийсь іксперд розказав про тотальну зраду і що у всьому винна влада, а про те, де зрада, де перемога, а де ти, любий українце, не хочеш підняти дупу, бо думаєш, що хтось має щось зробити за тебе. При чому безкоштовно. Безкоштовно не буває навіть в Північній кореї.

2. Комерційні медіа у нас круті по можливостям, але в часи криз вони фейлять саме тому, що тут вступає інтерес власника. Бо тільки власник і крихта реклами дозволяє їм жити.

3. В Україні немає Ринку медій. Ринок означає, що ти маєш бізнес, платиш податки і не прив'язаний до того, що власник поможе. Тут виживає сильніший. Коли в Одесі 30 каналів, чи коли 28 загальнонаціональних - це не ринок.

4. Пересічний українець ніколи не парився, що 25 років він платив на державне ТБ, а йому звідти гнали пургу, джинсу чи не показували майдани. Як чласне і не парився кого обирав - обирав юлінутисячу, красівого мужчину, вилоносних знавців землі, естети блін. Зате за 2 роки становлення суспільного, досвіду якого в нас немає, бо його не можна скопіювати, я бачу регулярні хейти з будь-якої помилки. Затупив дизайнер - зрада, затупили випускові - зрада, при чому винуват лічно Аласанія. Я так думаю, свою 2-річну дитину ви б'єте ногами так само. Напісяв на підлогу - день побиття, поламав щось, кинув в карцер. Звучить дико? Ви це робите з суспільним. Своїм небажанням зрозуміти, що до чого і агресією. Своєю падучістю на скандали і зраду і постановкою своїх уявлень за істину в останній інстанції. Тільки таких тисячі, і вгодити всім неможливо апріорі. При тому, коли треба йти і робити, вас немає. Бо звісно, це ж відповідальність, малі гроші, і нікому не хочеться стати об'єктом того, на кого ви ще вчора самі нападали.

5. У нас немає культури врядування, коли ти не лише крутий/а чувак чи чувіха з корочкою, а коли ти пішов на посаду, де на кону твоя репутація. Власне і репутація в цій країні ще вартує мало чого.

6. Політики vs суспільне, це як бабуся ленінська стипендіатка намагається врубитися в те, що робить її онук і замість навчання на онлайн курсах, намагається впарити підручник року так 1984-го. При чому робить це агресивно і з погрозами.

7. Пересічний українець, як і частина політиків досі не розуміє, що суспільне - це по факту неприбуткова корпорація з 4 тисячами людей по всій Україні і з 50 каналами мовлення. Це не один ЮаПерший, це 50 теле і радіо каналів. Тільки старт суспільного почався не на позначці нуль, а десь так мінус 30 мільонів євро.

8. Політик не розуміє або за звичкою думає, що поміняє партію якщо що, і що він опиниться в опозиції. Саме тому є намагання юзати суспільне для піару. Але наступить день, коли перебігання стане моветоном І саме тоді єдиний хто має давати голос - суспільне. Але його не буде, бо ви його ще не створеного знищуєте. А те, до чого призвели хотєлкі наших політиків - дивіться на Польщу, де журналістів колишнього суспільного мовлення тепер звинувачують в підбуренні до вбивства мера Ґданьська. Ми дуже недалекі до такої перспективи.

9. Президент має зрозуміти, що суспільне вигідне і йому. Бо реформи в Україні ідуть, але належно їх показувати і висвітлювати має суспільне. Бо якщо довіра до каналу є, тоді і буде довіра до того, що він показує і довіра до змін. Досить вірити в силу державного, воно не працює більше.

10. Суспільство має розуміти, що захист і розвиток суспільного - це прямий обов'язок громадянина, як і відповідально голосувати на виборах, не смітити на вулицях і робити інші речі, які належить робити громадянину, а не обивателю.

11. Патерналізм. Вам ніхто в цьому житті нічого не винен. Ніхто не має займатися вашим життям і добробутом. Публічні послуги ви отримуєте в тому обсязі і якості, скільки ви сплатили податків. З розрахунку на всі 50 каналів суспільного і кожного громадянина ви платите 23 гривні на рік, тобто 50 копійок на канал, а загалом - менше вартості чашки лате. Британець платить більше 154 фунтів, тобто 5540 грн на рік. Тому в Британії BBC, а UA: Суспільне мовлення шукає гранти, бо техніка і там і там коштує однаково. Тільки на BBC вона є, а в регіонах бува ще на VHS знімають. 

Ігор Розкладай, 3 лютого 2019 року, Facebook.