Краще платити податки, аніж хабарі

16:45, 17.07.2018
Була в Одесі на вихідних. Забігла в торговий центр, що поруч. Як правило, там купую домашній текстиль. Просила ще раніше замовити мені атласно-махрові простирадла.
 
От, дійшла. В магазинчику практично порожні полиці. Чому, питаю у власниці. Вона ж тут і торгує. Розповідає:
 
- А у нас весь товар стоїть на розмитненні. Вже місяць. Ми вішаємося, якщо чесно. Раніше вимагали 1 долар 90 центів за кілограм, а зараз вимагають 5. Та, це сума хабарів. Одне вікно на митниці? Не смішіть мене, будь ласка. Платили завжди. Зараз суми зросли до небес. Всі кажуть, що на вибори влада гроші збирає. В 2014 році я сказала всім – слава богу, хоч щось зміниться! Поставте мені апарат, нехай все буде прозоро, нехай все фіксується, я готова платити легально, лише не ганяйте мене, як зайця, не вимагайте безкінечних хабарів і поборів! Я 20 років працюю, і кожна зміна влади диктує нові правила. В 2014 році всі були піднесені, а зараз просто розпач. Що я заробила за ці 20 років? Купа болячок і купа витрачених грошей на ліки. Не буде по-людськи, на жаль. А я так мріяла про НОРМАЛЬНИЙ бізнес з НОРМАЛЬНИМИ правилами...
 
В неділю поїхала на 7 кілометр – оптовий одеський ринок. Мені зручно там купувати різні дрібниці, цікаво послухати людей. Надибала маленький магазинчик-контейнер з жіночим одягом. Розмовляємо з власником. Сімейний бізнес. Дружина в Італії, має привезти новий товар. Чоловік поки продає те, що є. Розпитую. Каже, що платять хабарі всім, і ситуація не змінюється.
 
- В 2014 році, коли керівники злякалися, було трохи простіше. А потім все знову по новому. Ми не за кілограми платимо, у нас фіксовані суми. Не платити? Жартуєте? Так ми нічогісінько не ввеземо! Викручуємося, домовляємось, платимо. Інакше не можна. Я вже навіть не сподіваюсь. Податки? Так, а в чому проблема? Краще платити податки, аніж хабарі. Ми всі платимо. На жаль, не все в бюджет. Люди втомилися чекати нормальних часів. Ми вже махнули рукою на все, просто стараємося щось заробити, бо справа йде до старості. А там ми точно можемо розраховувати лише на себе.
 
Останні новини з Одеси: СБУ затримала митника, який підозрюється в тому, що щоденно отримував від фруктових контрабандистів по 20 тисяч гривень. Йому платили гроші за переміщення через державний кордон машин з вантажем фруктів без належного митного оформлення. На фото ви якраз бачите момент затримання. Зверніть увагу на приміщення, де працює цей митник. Обідрана підлога, убогі стіни, допотопні меблі.
 
 
Мене в таких ситуаціях завжди цікавить одне питання: навіщо бізнесмени стають контрабандистами, якщо мають змогу платити такі шалені гроші? Це значить, що офіційні платежі ще більші? Чи все-таки є «норми» по збору грошей «на вибори» для діючої влади – для тих, хто має відношення до контролю над митницею і портом?