"Євробачення" і Росія або Що робити із Самойловою?

15:34, 13.03.2017

Росія оголосила, що на пісенному конкурсі Євробачення в Україні її представлятиме Юлія Самойлова.

Українська медіаспільнота зреагувала негайно нагадуванням, що Юлія Самойлова є порушницею українських законів, відвідувала з концертами окупований Крим.

Відразу після перемоги на минулорічному Євробаченні Джамали мені довелось десь висловитися, що ціною цієї перемоги буде необхідність йти на складний компроміс у питанні участі Росії.

Сумнівів, що Росія скористається конкурсом для якихось провокацій у мене не було.

І ось зараз ми постанемо перед дилемою чи робити виняток для Самойлової, оскільки російським акторам, які оспівують окупацію в"їзд в Україну заборонено, чи піти на компроміс з власними принципами заради європейського пісенного конкурсу?

Висловлю власне бачення ситуації. Завдання України не лише не піддатися на чергову провокацію росіян, але і скористатися з неї.

Я би допустив Самойлову в Україну на Євробачення.

По-перше, ми маємо певні зобов"язання перед організаторами і глядачами конкурсу. Ми погодилися на його проведення, більше того, геніальним виступом Джамали, ми вибороли право на його проведення. Зобов"язання слід виконувати не зважаючи на те, вигідно, складно це для тебе, чи ні.

Умови конкурсу прописують процедуру відбору та участі кандидатів, і якщо російська виконавиця ці умови виконала, то має бути допущена.

Так, ми маємо суверенне право визначати, кого хочемо чи не хочемо бачити на території своєї держави. І, звичайно, рішення не допустити на Євробачення Самойлову з очевидних причин знайде схвальні відгуки серед багатьох українців.

Але спровокований росіянами скандал навколо нашої відмови допустити в Україну співачку, та ще й "дівчину на
інвалідному візку" (Юлія Самойлова має фізичні обмеження), з моєї точки зору, завдасть більше шкоди національній безпеці України, ніж допуск на нашу територію для участі у конкурсі Євробачення Юлії Самойлової.

То як же не піддатися на провокації і вийти з честю з ситуації?

Я би негайно, вже сьогодні, зробив публічну заяву МЗС України про те, що громадянці РФ Юлії Самойловій заборонено в"їзд в Україну, але це рішення буде тимчасово призупинене з огляду на зобов"язання України перед організаторами конкурсу Євробачення.

Таким чином, Юлія Самойлова буде допущена на територію України в якості конкурсантки Євробачення винятково на період проведення самого конкурсу. При в"їзді їй будуть роз"яснені допущені нею порушення українського закону, доведено неприпустимість повторення подібних порушень, повідомлено про відповідальність. При виїзді їй буде повідомлено про заборону на в"їзд до України (до наступного Євробачення).

Думаю, що українська громадськість і ЗМІ мали би цілком проігнорувати або бойкотувати перебування Самойлової в Україні.

І ще одне. Подивився я на Самойлову, послухав її пісню...


Банальний мотив (буду щиро здивований, якщо не крадений), простенька дівчинка (а з постів в ФБ - то елементарно безграмотна), якась жахливо-шепелява англійська вимова.

Десь такою Росія і є. Нічого боятися.