Гроші на "Євробачення"-2017 є. Решта - елемент шантажу

11:59, 05.12.2016

Тільки що мала розмову з Artur Gasparyan (відомий у Росії музичний критик з "Московського Комсомольця" - УМ"), з яким ми дружимо ще з часів моєї перемоги в Стамбулі.

Він попросив дати коментар щодо «фінансових складностей» та ризиків переносу.

Я звичайно відкоментувала це все досить емоційно, але підготувала і офіційну відповідь, яку зараз публікую:

- Будучи членом Оргкомітету з проведення Євробачення 2017, я можу абсолютно офіційно сказати, що Україна цілком готова до проведення Євробачення.

По-перше, говорю це, як людина, яка вже одного разу проводила цей конкурс і знає всі нюанси і оргмоменти не по чуткам, а з власного досвіду, по-друге, як учасник підготовки цього року, який має всю необхідну інформацію.

Фінансових проблем немає. Так як кошти, виділені Урядом, а це 450 млн. грн або 18 млн. дол. по курсу на момент виділення, повністю забезпечують всі основні витратні статті.

Уже один цей бюджет перевищує бюджет багатьох попередніх конкурсів, в тому числі конкурс в Києві 2005 року.

І ці гроші не віртуальні, вони зарезервовані у швейцарському банку, не залежать ні від яких коливань.

По-друге, виділена субвенція Київської міської державної адміністрації на 200 млн. грн, це ще майже 8 млн. дол., які будуть витрачені безпосередньо на конкурс.

Плюс загальний бюджет КМДА на проведення і підготовку 500 млн. грн.

Плюс потенційні спонсорські гроші. Плюс гроші від продажу квитків.

Плюс гроші, які виділяє Європейська мовна спілка. Зазвичай це до 5 млн. швейцарських франків, але цього року вони заявили набагато більшу суму.

Так що проблем фінансових, повторюсь, просто немає в принципі.

Також для успішного проведення конкурсу Верховна Рада України і Кабінет Міністрів прийняли безпрецедентні закони і рішення, які спрощують процедури з підготовки.

Нічого подібного, наприклад, в 2005 році не було.

Я думаю, що хвилювання і “шуміха”, підняті довкола проведення конкурсу в Києві, - це елементу шантажу, ініційовані ззовні чи то з політичними, чи то якимись іншими цілями.

Ніяких реальних причин для переживань я не бачу. 

Руслана Лежичко, співачка