Президент Ізраїлю і радянські міфи

11:25, 28.09.2016

Президент Ізраїлю Рівлін:  «Багатьма посібниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися з євреїв, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Правильно й те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу - ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства».

 

На жаль президент Ізраїля у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН в Голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирали пам'ять про них.

 

А ще правильніше те, що були члени ОУН, які також були правединиками народів світу. Одна з таких «іскор»- Олена Вітер, монахиня і член ОУН, яка першою з українців отримала звання Праведника народів світу.

 

Взагалі про вбивць Бабиного Яру можна сказати таке:


1. Серед тих, хто вбивали чи допомагали чинити убивства були члени місцевої поліції, яку іноді називають українською. Але не всі з них брали в цьому участь і не всі вбивці були членами цієї поліції – масові вбивства євреїв були «компетенцією» німецьких айнзацгруп та німецької поліції.


2. Серед членів цієї поліції були українці. Але не всі з них були українцями – до місцевої поліції масово вписувалися радянські військовополонені різного етнічного походження для яких служба у німців була єдиним порятуноком від смерті.


3. Серед українців, службовців поліції, були члени ОУН. Але не всі члени поліції були оунівцями (див. п.2) і не всі оуніці були поліцаями.


4. Серед оунівців, які були в поліції, були ті, хто брав участь у вбивствах євреїв. Але не всі оунівці-поліцаї робили це. Член ОУН Роман Біда-«Гордон»,начальник слідчого відділу місцевої поліції у Києві,врятував єврейського хлопчика, якого вели на розстріл у Бабиному Яру, а взимку 1942-госам був розстріляний і похований у цьому страшному місці.


Уникайте необґрунтованих узагальнень, вони ведуть до спрощень, які створюють можливості для маніпуляцій і обману.